Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

sobota 18. júna 2016

TRESMONTANT, CLAUDE - BIBLE A ANTICKÁ TRADICE

TRESMONTANT, CLAUDE

BIBLE A ANTICKÁ TRADICE
(Essai sur la pensée hébraique)

Vyšehrad, Praha, 1970
preklad Jan Sokol
obálka Pavel Teimer
1. vydanie, 10.000 výtlačkov

náboženská literatúra, filozofia
176 s., čeština
hmotnosť: 157 g

mäkká väzba
stav: dobrý

4,50 € PREDANÉ

*H-TV-2*

Známý francouzský filosof uskutečnil ve své prvotině sestup ke kořenům dvojí linie evropského myšlení, které právem spatřuje v biblickém směru a v pozicích klasických řeckých úvah. Z tohoto hlediska jsou s neobyčejnou erudicí nově prokresleny základní filosofické pojmy a kategorie. Rovněž jsou zvýrazněny šlépěj a tradice i různé formy jejího přehodnocení u pozdějších evropských myslitelů, především u Bergsona, ale také u Spinozy, Descarta, Leibnize ap.

Claude Tresmontant (nar. 1925) studoval v Paříži filosofii, biblickou exegezi a přírodní vědy. Pracoval ve francouzském Ústředí vědeckého bádání, nyní je vysokoškolským profesorem filosofie. Přeložená kniha je jeho prvotinou. Nastínil v ní otázku vztahu biblického zjevení k myšlenkovému dědictví antiky. Tento problém pak rozpracoval s ohledem na jednotlivé fáze evropského myšlenkového vývoje v řadě studií, především v Études de la métaphysique (1955), La doctrine morale des prophétes d’Israel (1958), Les idées maitresses de la métaphysique chrétienne (1962) a La métaphysique du christianisme et la crise du XIII siécle (1964). Za nejobsáhlejší ze studií této řady - La métaphysique du christianisme et la naissance de la philosophie chrétienne (1961) byl ve Francii vyznamenán Velkou katolickou cenou za literaturu. Z dalších Tresmontantových děl je třeba uvést úvody k myslitelům, kteří na něho zvláště zapůsobili, především Introduction á la pensée de Teilhard de Chardin (1956) a Introduction á la métaphysique de Maurice Blondel (1963). K nim patří i jeho studie Saint Paul et le mystére du Christ (1956). V poslední době se jeho úsilí soustředuje na rozpracování přístupu k otázce Boha a zjevení z hledisek přírodních a historických věd - Comment se pose aujourďhui le probléme de l’existence de Dieu (1966) a Le probléme de la révelation (1969).