Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

sobota 3. decembra 2022

CHESSER, EUSTACE - SEX A VYDATÁ ŽENA

CHESSER, EUSTACE

SEX A VYDATÁ ŽENA
(Sex and the Married Woman)

Tatran, Bratislava, 1970
preklad Pavel Vilikovský
prebal Dagmar Dolinská
1. vydanie, 33.000 výtlačkov
61-048-70

psychológia, sexualita,
284 s., slovenčina

tvrdá väzba s prebalom
stav: dobrý, prebal poškodený

1,50 €

*svama2*psy*

Dr. Eustace Chesser patrí medzi svetové autority v oblasti sexuálnej problematiky. Vydal vyše dvoch desiatok kníh; v tejto, zatiaľ poslednej, venuje svoju pozornosť postaveniu a ťažkostiam vydatej ženy. Odhaľuje mýty a povery, ktoré sme prijali od spoločnosti a ktorým nevedomky splácame daň. Na rozdiel od iných odborných príručiek dr. Chesser nevidí sexuálny život človeka izolovane od ostatných zložiek a ukazuje nám, ako sa i do tejto najintímnejšej sféry prenášajú spoločenské a kultúrne vplyvy. Ukazuje nám korene zábran, ktoré sú príčinou nedostatočného ukojenia, vysvetľuje vznik sexuálnych úchyliek a zbavuje ich potupného znamenia. Miesto apriórnych, zdedených predstáv uplatňuje zdravý rozum i odborné skúsenosti; rozoberá správne i nesprávne dôvody pre vstup do manželstva („Jedným z najnesprávnejších dôvodov na sobáš je to, že chceme urobiť radosť iným miesto sebe“), vyzdvihuje význam predmanželských skúseností („Ľahko by sme našli prípady, kde predmanželský styk poskytol skúsenosť, ktorá pomohla manželstvu vôbec a sexuálnym vzťahom zvlášť“) a odhaľuje, ako svojím správaním v spálni nebadane otvárame dvere nude, ktorá pripraví nášmu manželstvu pomalú smrť. Na konkrétnych príkladoch z lekárskej praxe uvádza situácie, s akými sa v manželstve najčastejšie stretávame a uvažuje spolu s nami o riešeniach. Ukazuje nám, na akých pomýlených zásadách stojí sexuálna morálka, ktorú nám od detstva vštepovali („Sebecký manžel, ktorý si súlož na manželke vynúti proti jej vôli, dopustil sa nemorálneho správania, a to platí aj o sebeckej manželke, ktorá koná podobne). Vyzdvihuje význam antikoncepcie, ktorá nás oslobodila od strachu z neželaného otehotnenia a dala žene do rúk právo rozhodovať, či chce alebo nechce mat dieťa („Keď sa antikoncepčná revolúcia dovŕši, prinesie každej žene slobodu, aby žila svoj vlastný život“), rozoberá výhody i nevýhody jednotlivých antikoncepčných prostriedkov. Učí nás, ako vychutnávať sex („V posteli by sme mali byť veselí, nie vážni“), ako sa preniesť ponad náhodný neúspech i prekonávať dočasnú impotenciu, zaoberá sa neverou, jej úlohou pri rozpade, či uchovaní manželstva, sexuálnym životom počas tehotenstva i bezprostredne po ňom, orgazmom a poverami, ktoré ho obostierajú, atď. No predovšetkým sa zaoberá postavením modernej ženy, moderného človeka, skúma hranice jeho slobody a ukazuje, kde ich môžeme vlastnými silami rozšíriť. Lebo, pravdaže, zotročená myseľ nemôže sídliť v slobodnom tele.