Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

streda 20. januára 2021

SUMMERS, ANTHONY - BOHYŇA

SUMMERS, ANTHONY

BOHYŇA
Tajné životy Marilyn Monroe
(Goddes. The Secret Lives of Marilyn Monroe)

Smena, Bratislava, 1989
edícia Eva (111)
preklad Alojz Keníž
prebal Karol Rosmány 
1. vydanie, 100.000 výtlačkov
073-065-89

životopisy, umenie
472 s., čb fot., slovenčina

tvrdá väzba s prebalom
stav: dobrý

0,90 €

*hroda*+*hroda2*+*barpe*bio*

Už veľa kníh sa napísalo o živote slávnej americkej herečky Marilyn Monroe. Životné osudy tejto rozporuplnej osobnosti sa znovu odvíjajú pred zrakmi čitateľov v rôznych žánrových podobách - od reportáží až po rozsiahle biografie. No literárne hodnoty týchto diel sú rôzne, veľmi odlišné. V mnohých prípadoch prevláda úsilie vytvárať lacné efekty zo senzačných objavov, pričom zjavne dochádza k výraznému narušeniu proporcionality medzi fikciou, skutočnosťou a výmyslom.

Kniha Bohyňa. Tajné životy Marilyn Monroe od anglického novinára Anthonyho Summersa je jednou z tých vzácnejších výnimiek literárneho spracovania životopisného materiálu M. Monroe, v ktorom prevláda seriózny prístup. Autor citlivo vyhmatáva hranice medzi autentickým, potvrdeným javom a domnienkou, respektíve polopravdou. Opiera sa o autentické výpovede autentických osôb, ale nepovyšuje jedny výpovede nad druhé, hľadá vzájomné súvislosti a konfrontuje jednotlivé názory, pohľady a predstavy. Takto vznikol portrét slávnej herečky viacrozmerný, viacvrstevný, viacfarebný. Marilyn Monroe ožíva pred čitateľom ako žena plná paradoxov, ako symbol sexu, ktorý nenašiel šťastie v láske, ako herečka, ktorá bola vždy prestrašená, keď mala vystúpiť pred verejnosťou, ako žijúca legenda, umelo živený mýtus, za ktorým sa ukrýval psychický stroskotanec.