Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

utorok 12. januára 2021

NIŽNÁNSKY, JOŽO - STUDŇA LÁSKY

NIŽNÁNSKY, JOŽO

STUDŇA LÁSKY

Tatran, Bratislava, 1969
edícia Meteor (15)
doslov Vladimír Petrík
obálka Karol Rosmány, Jarmila Čihánková
ilustrácie Jarmila Čihánková
6. vydanie (3. v Tatrane), 30.000 výtlačkov
61-906-69

beletria, román, literatúra slovenská,
288 s., slovenčina

tvrdá väzba s prebalom
stav: dobrý

PREDANÉ

*ripri* *bels*

Na margo tohto románu napísal v jednom vydaní sám autor, že „studňa lásky“ na Trenčianskom hrade lákala ho už od detstva, keď sa mu ešte ani len nesnívalo, že ju stvárni v románe. Ale inšpirácia ho neopúšťala, a tak sa v tomto romantickom milovníkovi zrúcanín považských hradov hromadili dojmy, fantázia oživovala ruiny, až napokon vznikol aj tento dobrodružno-historický román.

Motívom Studne lásky je prastará legenda o vyhĺbení zámockej studne na Trenčianskom hrade. Podľa romantickej povesti vytesali studňu v nepoddajnej skale Turci na príkaz bohatého obchodníka Omara, zaľúbeného do tureckej krásavice Fatmy, ktorá sa dostala na Trenčiansky hrad ako zajatkyňa. Pán hradu, hrdý a mocný veľmož Štefan Zápoľský, nechcel za nič na svete vydať Turkom Fatmu, preto im postavil takú nemožnú podmienku: vyrúbte do tejto skaly, na ktorej hrad stojí, studňu, potom ju prepustím. Turkom sa tento zázrak po úmornej, niekoľko rokov trvajúcej práci podaril a Fatma bola voľná.

Autor komponoval svoj román ako renesančnú fresku tých čias, vykresľujúc presvedčivo nielen postavy fiktívne, ale aj postavy historické.