Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

utorok 19. januára 2021

SANDOVÁ, GEORGE - NANON

SANDOVÁ, GEORGE

NANON
(Nanon)

Tatran, Bratislava, 1975
edícia Svetoví klasici (217)
preklad Mária Horáková
doslov Viola Cígerová
prebal Dagmar Dolinská
1. vydanie, 50.000 výtlačkov
61-613-75

beletria, román, literatúra francúzska
260 s., slovenčina

tvrdá väzba s prebalom
stav: dobrý, prebal ošúchaný, neautorské venovanie

 predané

*ripri**belx*
*barpe*printer*

George Sandová, vl. menom Aurore Dupinová (1804—1876), významná a výrazná postava francúzskeho literárneho romantizmu, zanechala rozsiahle dielo. Najvýznamnejšou zložkou tohto diela sú romány feministické, sociálne, sociálno-utopistické a dedinské. George Sandovej bola blízka problematika ženy-sedliačky. Sama dobre poznala život na dedine, život chudobných vrchárov, biednych pastierov žijúcich v prekrásnej prírode.

Román Nanon by sme mohli nazvať vidieckou pastorálou, keby sa neodohrával na pozadí Veľkej francúzskej revolúcie. Ba keby sme príbeh zbavili konkrétneho času a miesta, dalo by sa povedať, že je to rozprávka o prostom dievčati, ktoré vyslobodí princa zo zakliatia a privedie ho k činorodému životu, aby boli spolu šťastní. No predovšetkým je to román o veľkej láske, ktorá v duchu Sandovej filozofie je schopná stierať stavovské rozdiely, chválospev na dievča z ľudu, ktoré prirodzenou inteligenciou, pracovitosťou, obetavosťou v prospech blížnych a ľudí jej srdcu drahých dopracuje sa nielen pekného majetku, ale i šťastia po boku milovaného muža.

Hoci román má pastorálny charakter, narúšaný hlavne revolúciou, autorke išlo predovšetkým o glorifikáciu ženy z ľudu a vidiečanov vôbec. Pritom je to široký pohľad na dedinu, jej problémy, vidiecku šľachtu a revolučnú inteligenciu za buržoáznej revolúcie. Cez plasticky kreslené postavy, aj v častých úvahách organicky vpletených do deja, Sandová jasne dáva najavo, svoj pokrokový názor, je na strane ľudu i revolúcie, hoci s jej krutosťami nie vždy súhlasí. Veľká čistá láska, prekonávajúca sociálne a stavovské rozdiely, nepredvídane získaný majetok a dedičstvo, nútený pobyt a prostý život Émiliena a Nanon uprostred čarovnej prírody, opradenej prastarými poverami z keltských čias sú poplatkom autorkinej umeleckej metóde a dobe. Nijako však neuberajú dielu na pôvabe a príťažlivosti.

Román nájde iste aj u nás veľa čitateľov.