Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

utorok 19. januára 2021

DICKENS, CHARLES - VEĽKÉ NÁDEJE I.

DICKENS, CHARLES

VEĽKÉ NÁDEJE I.

Práca, Bratislava, 1950
edícia Dobrá próza
preklad Jožo Dubeň
ilustrácie a prebal Vincent Hložník
1. vydanie, 5.500 výtlačkov

beletria, román, literatúra anglická
276 s., slovenčina

tvrdá väzba s prebalom
stav: dobrý, neautorské venovanie

PREDANÉ

*hroda?**belx*

Literárne dielo Charlesa Dickensa je oddávna majetkom najširšej svetovej pospolitosti. Vypĺňame len medzeru v slovenskej prekladovej literatúre, keď predkladáme našim čitateľom ďalšie dielo tohto veľkého a celým svetom milovaného autora. Lebo Dickens má čo povedať i dnešnej generácii a v istom smysle nesú jeho diela pečať nadčasovosti. Popri majstrovstve v realizme, hlavnou charakterizujúcou črtou Dickensovej tvorby je hlboký, všetko prehrievajúci ľudský cit a cit sociálny. Dickens prvý so živelnou prudkosťou a presvedčivosťou začal odhaľovať a rúcať všetko temné, predsudkové, zhnité, barbarské, čo liplo na Anglicku ako dedičstvo stredoveku. V jeho tvorbe odrážajú sa všetky demokratické idey vtedajšej doby. Azda preto ho nazvali „ochrancom utlačených proti mocným a kárateľom lži a pretvárky”.

Hlavným hrdinom knihy je chlapec Pip. Je sirota. Na slatinách stretne raz trestanca, ktorý ušiel z galejnej lode. Pip mu prinesie jedlo. No trestanca dochytia. Onedlho dajú Pipa k čudesnej slečne Havishamovej, ktorej kedysi v deň svadby utiekol ženích. Od tých čias sa pomstí mužom. Pre túto pomstu vychováva aj svoju chovanicu Estellu. Hoci je Estella krutá a vysmieva sa Pipovej biede a nevedomosti, Pip sa do nej detinsky zaľúbi. Zatiaľ sa chlapec vyučí za kováča a dorastie v mládenca. Neznámy dobrodinec poverí advokáta Jaggersa, aby mu vyplácal ročne 500 libier. Advokát mu zároveň oznámi, že má nádej na veľké dedičstvo. To sú Pipove „veľké nádeje”. Majú zhubný vplyv na mladého šuhaja. Pip žije v Londýne ľahko a bezstarostne. Domnieva sa, že dobrodincom je slečna Havishamová a že mu určila Estellu za ženu. Odvráti sa od kováča Gargeryho, ktorý ho mal rád. Potom príde drsná skutočnosť: na scéne sa zjaví trestanec, ktorému Pip priniesol voľakedy jedlo na slatiny. Vysvitne, že on je tým neznámym dobrodincom a žil dlhé roky za morom ako vypovedanec. Jeho utkvelou myšlienkou bolo urobiť z Pipa gentlemana a zaistiť mu blahobytný život. Avšak trestanec zaplatí za svoj návrat smrťou. Tým hynú aj Pipove veľké nádeje. Ale prichádza vnútorné preporodenie. Nevráti sa už k ľahkomyseľnému životu. Po rokoch statočného boja so životom osud mu opäť privedie do cesty Estellu.

Pre mohutné dramatické prvky bol román aj úspešne sfilmovaný.