Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

nedeľa 10. januára 2021

FIEDLER, ARKADY - KANADA VOŇAJÚCA ŽIVICOU

FIEDLER, ARKADY

KANADA VOŇAJÚCA ŽIVICOU
(Kanada pachnaca źywica)

Osveta, Martin
edícia Svetom (20)
preklad Viliam Bartošovič
obálka Vladimír Machaj
1. vydanie, 7.200 výtlačkov

cestopis, cestovanie,
214 s., čb fot., slovenčina

tvrdá väzba s prebalom

3,90 € stav: dobrý, prebal ošúchaný *povev*geo*

PREDANÉ stav: dobrý, prebal ošúchaný *ripri**geog*


Táto kniha známeho polského cestovateľa patrí nesporne medzi tie jeho diela, ktoré mu získali popularitu v celom svete. Je to kniha plná vrelej a hlboko precítenej lásky k prírode a k človeku, kniha, ktorá zaujme každého čitateľa.

Kanadu, túto krajinu tisícorakých kontrastov, opisuje autor veľmi pútavo a živo. Veľa precestoval a dobre pozná jej prítomnosť i históriu. Čitateľ sa veľa dozvie o bojoch európskych kolonizátorov, najmä Francúzov a Angličanov, o politickú nadvládu nad touto nesmierne bohatou krajinou, o bezohľadnom ničeni domorodého indiánskeho obyvateľstva, ktoré v nerovnom zúfalom boji kládlo dobyvateľom hrdinský, no márny odpor.

Autor na svojej ceste po Kanade venuje veľkú pozornosť zvyškom týchto kedysi slávnych indiánskych kmeňov. Čitateľ cíti s autorom v duši trpkosť nad výčinmi bielych zotročovateľov, ktorí sa v honbe za bohatstvom dopúšťali neuveriteľných zločinov a neľudskostí. Ich bezohľadná krutosť zatvrdila srdcia nielen tých, čo im kládli priamy odpor, ale i srdcia dnešných potomkov kedysi hrdinských slobodných bojovníkov.

Záujem čitateľa o túto krajinu autor účinne stupňuje opisom krás panenskej prírody kanadských pralesov; čitateľ sa s nim plaví po riekach a jazerách kanadskej divočiny a prežíva vzrušujúce chvíle pri poľovačkách na divú zver, najmä na medvede a na kráľa kanadského pralesa — losa.

Autor neobchádza ani spoločensko-hospodárske pomery Kanady; ved je to nesmierne bohatá krajina: úrodné polia, rozľahlé lesy, množstvo vodných tokov s nevyužitým „bielym zlatom“, nerastné bohatstvo, cenná kožušinová zver, to všetko sú dary, ktoré by mohli z krajiny urobiť raj na zemi, keby nebolo hŕstky boháčov, ktorí sa tohto všetkého zmocnili, kým milióny pracujúcich sa uprostred nadbytku strachujú o kúsok každodenného chleba. Nie je to paradox, že v krajine, ktorá ponúka toľko pracovných možností ako máloktorý iný štát, existuje nezamestnanosť, že táto obilnica sveta v pšenici nevie nasýtiť vlastné deti? Dokedy ešte?

Kniha Arkadyho Fiedlera Kanada voňajúca živicou čitateľa pobaví i poučí; je jednou z tých kníh, s ktorými sa čitateľ po prvom prečítaní nerozlúči, ale ku ktorým sa po čase znovu a rád vráti.