Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

utorok 12. januára 2021

MAŠÍN, JIŘÍ - VINCENC VINGLER - SOCHY ZVÍŘAT

MAŠÍN, JIŘÍ

VINCENC VINGLER - SOCHY ZVÍŘAT

Nakladateství československých výtvarných umělců, Praha, 1957
edícia Současné profily (3)
prebal Václav Pátka
1. vydanie, 3.300 výtlačkov

umenie, sochárstvo
34 s., 28 čb fot., čeština 

mäkká väzba s prebalom
stav: dobrý, pečiatky v knihe

1,00 €

*bib20**ume*

Svazek je věnován tvorbě předního příslušníka naší mladší sochařské generace, který učinil svět zvířat středem svého uměleckého zájmu. Díla Vincence Vinglera vynikají hlubokou psychologickou znalostí ptáků i jiných zvířat, která jsou, jak sám říká, chytrá i hloupá, zádumčivá i rozpustilá - stejně jako u lidí. Jeho sochy se vyznačují vzácnou uceleností sevřené formy, čistotou prostorové komposice a jemným citem pro materiál. Dosahují ve velkých tvarových oblinách a křivkách konečné podoby, zbavené vší náhodnosti. 

Tento svazek vychází v knižnici SOUČASNÉ PROFILY v níž vyjde r. 1957 prvních deset svazků, věnovaných synthetickým pohledům na nejzajímavější úseky tvorby našich výtvarníků, a to především mladší generace, jejichž nadějně se rozvíjející dílo slibuje včlenit se mezi nejlepší hodnoty našeho současného umění. Každý svazek má 32 stran, z toho asi 20 stran obrazové části a další vyobrazení v textu. Zpravidla je připojena jedna barevná příloha. První dekáda svazků přinese studie o těchto umělcích:

KAREL HLADÍK (naroz. 1912), náš přední sochař mladší generace, úspěšný zvláště v portrétu (text J. L. Nerada).

FRANTIŠEK JIROUDEK (naroz. 1915), jeden z našich předních současných krajinářů (text Jiřího Kotalíka).

ANTONÍN KALVODA (naroz. 1907), rozvíjející k plnosti všechny stránky svého sochařského talentu (text Jiřího Setlíka).

BOHDAN LACINA (naroz. 1912), mistr grafiky, který vtělil poesii svého umění do výtvarných doprovodů knih, náležejících k nejkrásnějším, jež vyšly v poslední době (text Vlastimila Fialy).

JOSEF LIESLER (naroz. 1912), umělec tvořící všestranně v různých formách od olejomalby po grafiku; svazek je věnován jeho kresbám (text Zdeňka Hlaváčka).

ARNOŠT PADERLÍK (naroz. 1919), svazek o jeho malířské tvorbě v oboru zátiší (text Vlastimila Fialy).

VÁCLAV SIVKO (naroz. 1923), soustředěný na grafické umění, které ovládl s přesvědčivým mistrovstvím; svazek se zabývá jeho kresbami (text Miroslava Míčka).

Vydání svazků Jiřího Horníka a Karla Součka, plánovaných původně také pro rok 1957, bylo nutno odložit z důvodů nakladatelstvím nezaviněných. Místo nich vyjdou r. 1957 svazky těchto umělců:

KAREL ČERNÝ (naroz. 1910), malíř podřizující svůj výtvarný projev přísnému řádu lineární a barevné architektonické skladby, přitom však poetický a komposičně kultivovaný (text Zdeňka Hlaváčka).

MILOŠ AXMAN (naroz. 1926), jehož svazek přispívá k ujasnění představ o tvůrčím profilu naší nejmladší sochařské generace, ve které zaujímá jedno z čelných míst (text Jana Šebely).
Zajistěte si svůj výtisk přihláškou na celou řadu. Můžete ovšem objednat i jednotlivé svazky.