Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

streda 6. januára 2021

LENIN, VLADIMIR ILJIČ - SPISY 14

LENIN, VLADIMIR ILJIČ

SPISY 14
1908

Státní nakladatelství politické literatury, Praha, 1957
1. autorizované vydanie, 20.000 výtlačkov 

politika, filozofia, ekonomika
460 s., čeština

tvrdá väzba
stav: dobrý, podčiarkovaný text ceruzou

PREDANÉ

*hroda**polit*

ČTRNÁCTÝ svazek obsahuje velmi významnou filosofickou práci V. I. Lenina „Materialismus a empiriokriticismus“, jež byla napsána v roce 1908 a vydána v roce 1909 a jež se stala theoretickou průpravou bolševické strany. 

V tomto díle podal Lenin všestrannou kritiku protimarxistických názorů ruských machistů a jejich filosofických učitelů v zahraničí. Leninova kniha byla zároveň „obranou theoretických základů marxismu - dialektického a historického materialismu - a materialistickým shrnutím všeho důležitého a podstatného, co přinesla věda a především přírodověda za celé historické období od Engelsovy smrti až do vyjití Leninovy knihy ,Materialismus a empiriokriticismus´“ („Dějiny VKS(b). Stručný výklad“).

Dílo „Materialismus a empiriokriticismus“ je příkladem stranického, nesmiřitelného boje proti nepřátelům dialektického a historického materialismu.

Do 14. svazku jsou zahrnuty také these „Deset otázek referentovi“, které Lenin napsal na jaře roku 1908. These se staly základem, na němž se bolševická frakce veřejně distancovala od filosofických názorů machisty Bogdanova a jeho stoupenců, přimykajících se v roce 1905 k bolševikům.

„Materialismus a empiriokriticismus“ je publikován v tomto svazku podle prvního vydání knihy (1909) a ověřen podle druhého vydání (1920). Při přípravě textu byly vzaty v úvahu připomínky Lenina, které učinil v korespondenci příbuzným v době přípravy knihy do tisku v letech 1908 až 1909 a v korektuře prvého vydání.