Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

streda 27. januára 2021

WELLS, HARRY K. - PAVLOV A FREUD

WELLS, HARRY K.

PAVLOV A FREUD
(Pavlov and Freud)

Nakladatelství politické literatury, Praha, 1963
preklad Pavel Kovály
obálka Leo Novotný
1. vydanie, 3.400 výtlačkov
25-130-63

psychológia
304 s., čeština

tvrdá väzba s prebalom
stav: dobrý, prebal ošúchaný, podčiarkovaný text

PREDANÉ

*hroda**psy*

Kniha „Pavlov a Freud“ je dílo význačného pokrokového amerického vědce H. K. Wellse. Jejím hlavním cílem je kritika jednoho z nejrozšířenějších učení v buržoázní ideologii současné doby, učení Freudova. A tato kritika je o to cennější, že přichází z prostředí, kde je Freudovo učení značně rozšířeno, kde ovlivňuje řadu vědeckých disciplin od psychologie až po společenské vědy a zasahuje i do oblasti kultury.

Svůj záměr Wells uskutečňuje tak, že vedle sebe staví a kriticky hodnotí na jedné straně učení Freudovo a na druhé straně teorii I. P. Pavlova, která zaujímá neméně význačné postavení v psychologii a fyziologii.

V úvodu práce Wells poznamenává, že Pavlovova teorie je základem vědeckého přístupu k problémům duševní činnosti člověka a k problémům duševních chorob. Většina první části knihy se tedy soustředuje na rozbor základních otázek pavlovského učení a autor tak plní dvojí úkol. Jednak seznamuje čtenáře systematicky s hlavními problémy tohoto učení a kromě toho si vytváří základnu, z níž může přistoupit k podrobnému rozboru a seriózni kritice freudovské psychologie.

H. K. Wells se však neomezuje jen na hodnocení těchto dvou význačných postav v oblasti psychologie. Už v úvodu podává charakteristiku formování psychologie koncem minulého století. Současně vede dělící čáru mezi dvěma základními tendencemi různých škol, které se vytvořily v otázce přístupu a výkladu psychických jevů, tendencí objektivní a subjektivní.

Celá jedna kapitola je věnována vývoji psychologie a psychiatrie ve Spojených státech. Autor zde seznamuje čtenáře dosti podrobně s dílem Benjamina Rushe a obsáhle rozebírá i práce jeho syna Jamese Rushe. Méně podrobně se zabývá zkoumáním počátečního stadia behaviorismu, kam patří především dílo E. Thorndika a Watsona.

Podnětně řeší H. K. Wells i celou řadu otázek, které vyvstávají při plnění úkolu sepětí marxistické filosofie a přírodních věd.