Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

štvrtok 21. januára 2021

FEUCHTWANGER, LION - ŠKAREDÁ VOJVODKYŇA

FEUCHTWANGER, LION

ŠKAREDÁ VOJVODKYŇA
(Die hässliche Herzogin)

Slovenský spisovateľ, Bratislava, 1979
edícia Retro (2)
preklad Nora Krausová
obálka Ján Krížik, Ladislav Borodáč
2. vydanie, 60.000 výtlačkov
13-72-047-79

beletria, román, história, literatúra nemecká
224 s., slovenčina

mäkká väzba
stav: dobrý

0,50 €

*ripri**belx*

Zápas o moc v dejinách a udalosti druhej svetovej vojny boli dve hlavné témy, ktoré vo svojich dielach zobrazoval Lion Feuchtwanger. Narodil sa r. 1884 v Mníchove, študoval germanistiku, filozofiu a antropológiu; venoval sa divadelnej kritike, prekladaniu a vlastnej literárnej tvorbe. Po nástupe Hitlera k moci emigroval do Francúzska a neskoršie do USA, kde r. 1958 aj umrel. R. 1953 dostal štátnu cenu NDR a r. 1954 bol poctený čestným doktorátom Humboldtovej univerzity. Medzi jeho najznámejšie diela patrí Žid Süss, trilógia antifašistických románov Čakáreň, Jozefovská trilógia, Zasľúbená zem, Líšky vo vinici, Goya, Bláznova múdrosť. Židovka z Toleda, ako aj Škaredá vojvodkyňa, román, ktorým si r. 1923 získal literárnu slávu.

V Škaredej vojvodkyni autor vhodným spojením historických a fiktívnych údajov vytvoril pútavý román naplnený dramatickým dejom a nečakanými zvratmi. Dejiskom je stredoveké Rakúsko, kde sa prelínajú mocenské záujmy Habsburgovcov, Luxemburgovcov a Wittelsbachovcov. Vojvodkyňa Margaréta ako dcéra českého kráľa Henricha a dedička Tirolska chce povzniesť svoju krajinu, ale jej politické i osobné záujmy stroskotávajú na jej zjave.