Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

pondelok 4. januára 2021

DE BEAUVOIR, SIMONE - MANDARÍNI

DE BEAUVOIR, SIMONE

MANDARÍNI
(Les Mandarins)

Odeon, Praha, 1967
edícia Klub čtenářů (239)
preklad Eva Musilová
doslov Václav Zykmund
obálka Jaroslav Šváb
1. vydanie, 77.000 výtlačkov

beletria, román, literatúra francúzska
624 s., čeština

tvrdá väzba

1,50 € stav: dobrý, prebal poškodený *priva2*belx-fra*
1,20 € stav: dobrý, bez prebalu *hroda**belx*

,,V zakřiveném prostoru nemůžete dělat přímky... Nemůžete vést správný život ve společnosti, která spráná není, “ říká autorka slovy jednoho ze svých hrdinů v Mandarínech a tato slova pro nás mohou být zároveň celkovou charakteristikou románu a autorčina hledání morálky, veřejné a soukromé, na postavách levicových intelektuálů v letech padesátých ve Francii. Mandaríni jsou jakýmsi klíčovým románem, dvě hlavní postavy personifikují s mírou transpozice Sartra a Camuse, a psychiatryně Anna, ústřední postava knihy, je v mnohém mluvčím samé autorky. 

Kniha nejen zachytila atmosféru poválečných let (spory francouzské levice), ale navíc se autorce podařilo vyslovit v nejrůznějších životních situacích nemožnost pro jednotlivce najít „svou” cestu, aniž by hledal cestu pro všechny.

Simone de Beauvoir (1908) začínala jako profesorka filosofie v Marseille, Rouenu a Paříži. V roce 1943 odešla ze školství a rozhodla se věnovat literatuře — v témž roce vyšla její první kniha L´Invitée (Pozvaná, 1943). Hned r. 1944 uveřejnila Le Sang des Autres (Krev těch druhých, český překlad vyšel r. 1947), r. 1947 Tous les Hommes sont mortels (Všichni lidé jsou smrtelní) a r. 1954 Les Mandarins (Mandaríni, Goncourtova cena 1954). Známé jsou i její eseje: Pyrrhus et Cinéas (1944), Pour une Morale de ľAmbiguité (Za morálku dvojakosti, 1947), L´Amérique au jour le jour (Amerika ze dne na den, 1947), Le Deuxiéme Sexe (Druhé pohlaví, 1949, sociologická monografie ženy), La Longue Marche (Dlouhý pochod, esej o Číně, 1957), Priviléges (Privileje, 1958). V roce 1958 zahájila také vydávání svých pamětí svazkem Mémoires ďune jeune fille rangée (Paměti dívky z dobré rodiny), v nichž pokračovala r. 1961 svazkem La Force de ľAge (V nejlepších letech) a r. 1963 La Force des choses (Síla okolností). Její nejnovější knihy jsou Une mort si douce (Sladká smrt, 1964) a les Belles Images, (Krásné obrázky, 1966). Kromě toho hodně cestovala (Řecko, Itálie, Severní Afrika, Střední Evropa a SSSR, USA, Mexiko, Jižní Amerika, Čína).