Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

utorok 30. mája 2017

RÖSSLER, MAX - OBJAV RADOSŤ

RÖSSLER, MAX

OBJAV RADOSŤ

Lúč, Bratislava, 2001
preklad Magdaléna Richterová
edícia Zrkadlenie (6)
obálka Mária Vadilová
1. vydanie
ISBN 80-7114-322-7

náboženská literatúra
104 s., slovenčina
hmotnosť: 225 g

tvrdá väzba
stav: veľmi dobrý

1,50 € DAROVANÉ

*lupev* (in *110*)






Najzriedkavejšia cnosť
Ak sám nevieš mlčať, prečo by to mal vedieť druhý?

Stará skúsenosť

Pretože dnes sú niektoré cnosti už takmer zabudnuté, nastolil katechéta šikovne otázku: „No povedzte, ktorá je najzriedkavejšia cnosť?“ A rozprúdila sa živá diskusia.

Odpovede boli rozmanité. Najčastejšie sa objavovala vernosť a vďačnosť. Ale keď mali povedať, či sa medzi príbuznými a známymi nenájde trochu vernosti a vďačnosti, nevyzneli odpovede už celkom negatívne.

A tak katechéta vŕtal ďalej: Predpokladajme, že máš veľké tajomstvo, o ktorom by si mohol povedať nanajvýš jednému človeku. Koľko takých dôveryhodných ľudí poznáš?

Hm, teraz sa už ozývali pochybnosti dokonca aj ohľadne matky a otca, tým viac ohľadne kamarátov a kolegov. Kto z vás už mal priateľa, ktorý by dokázal bezpodmienečne mlčať? Absolútne mlčať? Každý, kto druhému niečo zveril, čo ani on sám nemal povedať ďalej: „Nesmieš to však nikomu povedať!“, už vlastne priznal, že nedokáže mlčať. Prečo by ten druhý mal byť mlčanlivejší?

A tým aj našli to pravé slovo: mlčanlivosť. To je tá najzriedkavejšia cnosť. Rovnako medzi mužmi ako medzi ženami.

Aj nedostatok ti bude na osoh

Urobiť chybu je ľudské.
Uznať chybu je ľudsky veľké.
Napraviť chybu je ľudsky veľkolepé.

„Z každej buriny vie urobiť chutný čaj!“ chválili našu tetu Kláru. Lebo nielen z lipy a kamiliek, ale aj zo žihľavy a jablčných šupiek vyrobila nápoj, ktorý sa veruže dal piť. Pri všetkom ide o správne použitie. Elektrina napríklad môže budovať, ale aj ničiť. Kofeín môže liečiť, ale aj otráviť. Omyly nás môžu posúvať dopredu, ale aj hodiť naspäť.

Problém nie je v tom, že robíme chyby, ale v tom, že sa z nich nepoučíme. Keď sa dieťa, ktoré sa popálilo, naučí opatrnejšie zaobchádzať s ohňom, bolesť mu bola na osoh. Keď sklamaný človek uzná, že lpel na nesprávnych očakávaniach, a teraz dá prednosť kyslej pravde pred sladkou klamnou predstavou, potom mu to sklamanie len osožilo.

Svätý Augustín vzal slová ôsmej kapitoly Listu Rimanom, v ktorých Apoštol hovorí, že „tým, čo milujú Boha, všetko slúži na dobré“, tak dôsledne, že dodáva: eliam peccata, teda aj hriechy!

Tieto dve útešné slová eliam peccata si zobral Paul Claudel za motto svojho najvýznamnejšieho diela, za motto drámy Hodvábna črievička. A pridal k nim portugalské príslovie: Boh píše rovno aj na krivých riadkoch.