Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

štvrtok 15. decembra 2022

KANEVSKIJ, ALEXANDER - ČUDÁCI

KANEVSKIJ, ALEXANDER

ČUDÁCI
(Čudaki)

Východoslovenské vydavateľstvo, Košice, 1984
edícia Lipa
preklad a doslov Miron Sisák
ilustrácie a prebal Milan Stano
1. vydanie, 2.500 výtlačkov
83-014-84

beletria, literatúra ruská, poviedky, humor
172 s., slovenčina

tvrdá väzba s prebalom
stav: veľmi dobrý

0,90  €

*kocan2*belx-rus-hum*

Alexander Kanevskij (1933) patrí v súčasnosti k najpoprednejším sovietskym humoristom. Je známy ako autor divadelných hier, prevažne komédií, ako filmový scenárista i ako spisovateľ. Žije a tvorí v Kyjeve.

Kanevského humoristicko-satirické poviedky sa vyznačujú predovšetkým aktuálnosťou. Autor hľadá a nachádza smiešne v každodennom živote, v intímnom okolí, medzi spolupracovníkmi, v inštitúciách, vo výrobnej i tzv. terciárnej sfére. Vysmieva sa ľudskej hlúposti, ziskuchtivosti, egoizmu, ľahostajnosti, neschopnosti, neochote, byrokratizmu, formálnemu vzťahu k povinnostiam, malomeštiackym prežitkom atď., pričom za všetkým cítime angažovaný postoj spisovateľa. Kanevského vtipné a duchaplné poviedky patria k tomu najlepšiemu, čo v sovietskom humore a satire v ostatných rokoch vzniklo. Svojskou formou sa vysporadúvajú s tým, čo hamuje napredovanie spoločnosti, a sú výsostne aktuálne i u nás.

„Čudákov som ilustroval s veľkou chuťou. Príbehy Šaňa Kanevského — ako vidíte, poslovenčil som i jeho meno — ako keby sa odohrávali niekde na Slovensku. Dokonca som tam nakreslil i niektoré naše reálie. Nech vás v kresbách nepomýli slovenská vrchárska krajina, lebo aj v nej žije veta malomeštiakov či malodedinča-nov. Pri ilustrovaní mi poslúžili tváre ľudí, s ktorými sa často stretávam. Sú tu aj tváre mojich priateľov, ktorí pracujú v slovenskej kultúre. Neprezradím vám ich mená, pohľadajte si ich v ilustráciách. Nehľadajte v nich asociácie k textom, nakreslil som ich z čírej priateľskej recesie. Saša Kanevskij píše v dvoch rovinách: veselo-grotesknej a smutno-komickej. Jeho humor nie je schematický, z poviedok smrdí človečina a veselý svetonázor. Humor je soľ a korenie života, a preto si kniha isto nájde množstvo čitateľov, ľudia si ju budú neustále pýtať v kníhkupectvách, budú pre ňu stáť v radoch, dávať si ju ako úplatok alebo pozornosť, slovom stane sa bestsellerom a vydavateľstvo ju bude musieť urýchlene vydať v druhom vydaní, v treťom, štvrtom, piatom... “

MILAN STANO