Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

štvrtok 17. februára 2022

HRABÁK, JOSEF - STAROČESKÉ SATIRY

HRABÁK, JOSEF

STAROČESKÉ SATIRY

Orbis, Praha, 1947
Matice česká
edícia Památky staré literatury české (3)
obálka Boris Hanš
4.500 výtlačkov

literatúra česká, literatúra stredoveká, poézia
96 s. čeština

mäkká väzba
stav: dobrý, pečiatky v knihe, bez prílohy

2,00 €

*agisa*poe*

Satirické skladby, zapsané v rukopise Hradeckém — Desatero božích přikázání a sedm drobnějších satir, tradičně zvaných Satiry o řemeslnících, k nimž se druží Bajka o lišce a džbánu — jsou vzácnou literární památkou čtrnáctého století. Dobu jejich vzniku nelze sice s bezpečností přesně určiti, ale je jasné, že vývojově stojí za veršovanou epikou rané gotiky a před prózou, kterou vrcholí naše gotika vyzrálá. Pro toto vývojové postavení mají veliký význam pro starší českou literaturu; tradiční epika vysokého slohu, jejíž forma byla kanonisována na počátku 14. stol., je v nich totiž rozložena a vlastně zparodována. Tím satiry Hradeckého rukopisu připravují příchod beletristické prózy. Naše skladby jsou však zajímavé i pO stránce sociální, neboť se v nich po prvé objevuje na scéně jako hlavní osoba příslušník třetího stavu, měšťan.

O autorovi nevíme nic bližšího, ale zdá se, že to byl spisovatel z povolání. Jeho zaměření je sice mravokárné — v jeho době nemohlo tomu ostatně ani jinak být — ale suchým moralistou není. Je to dobrý a pronikavý psycholog, který se na své figurky dívá s úsměvem a dovede stejně dobře napsat vtipnou a svěží povídku jako nakreslit groteskní obrázek. Jeho figurky jsou živé i dnes a středověké město přímo ožívá před našima očima při četbě jeho skladeb. Není nadsázkou, řekneme-li, že z celé naší básnické produkce 14. století právě satiry jsou nejbližší dnešnímu čtenáři. Staročeské satiry vydal docent Masarykovy university v Brně dr. Josef Hrabák.