Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

sobota 11. decembra 2021

BLACK, IAN - MOSSAD - IZRAELSKÉ TAJNÉ VÁLKY

BLACK, IAN
MORRIS, BENNY

MOSSAD - IZRAELSKÉ TAJNÉ VÁLKY
Dějiny izraelské tajné služby
(Israel´s Secret Wars)

Jota, Brno, 2006
preklad Zdena Sparlingová, Tamara Váňová
obálka René Senko
3. vydanie (2. v Jote)

história, vojna, politika, 
626 s., čeština

tvrdá väzba s prebalom
stav: dobrý

predané

*priva**his*

Stát Izrael budí již od svého dramatického vzniku v roce 1948 obrovskou pozornost, která je čas od času oživována neméně dramatickými a bouřlivými událostmi. Po první arabsko-izraelské válce v letech 1948-49 následovala tzv. Suezská válka v roce 1956, Šestidenní válka v roce 1967 a Jomkippurská válka v roce 1974. A také izraelská invaze do Libanonu v roce 1982 a první palestinská Intifáda od roku 1987.... a mnoho dalších dnes již legendárních historických momentů. Je skutečné až s podivem, kolik se toho za posledních šedesát let událo okolo malé zemičky jménem Izrael.

Vzrušující a nedílnou součástí izraelských dějin byl a dodnes je rovněž nemilosrdný zákulisní boj izraelských tajných služeb. Právě ty izraelské si oprávněně vydobyly po celém světě reputaci jako obávaný a efektivní nástroj v boji proti (nejen) arabským teroristickým skupinám. Jednu ze slavných epizod jejich existence nám nyní nejnověji připomíná kontroverzní snímek kultovního režiséra Stevena Spielberga, nazvaný zcela prostě „Mnichov“. Pro pamětníky a odbornou veřejnost je Mnichov 1972 známým pojmem - a také mementem jedné z vůbec nej tragičtějších událostí izraelsko-arabského konfliktu. Smrt jedenácti izraelských sportovců na olympiádě, zasvěcené symbolicky míru, vyprovokovala jednu z nejslavnějších operací v dějinách státu Izrael. Odveta izraelské zpravodajské služby Mossad za útok na olympiádě vešla do dějin jako legenda ve světě tajných služeb a je popsána také v knize, kterou držíte v ruce.

Oba autori v této knize předkládají jednu z nejrozsáhlejších a nejrespektovanějších studií o historii izraelských tajných služeb, od počátků 20. století až do roku 1991. Čtenář se dozvídá o leckdy až úsměvných počátcích budování izraelského zpravodajského aparátu v období britského mandátu před druhou světovou válkou a začíná chápat klíčovou roli prvních příslušníku tajných služeb pro vznik Izraele. Autoři popisuji nejen širší vojensko--politické souvislosti všech popisovaných období, ale též osobní profil prvních nadšených budovatelů a pozdějších profesionálů, kteří tehdy již stáli v čele obávané a výkonné mašinérie. Pohled na dějiny arabsko-izraelského konfliktu prizmatem izraelských zpravodajských služeb poskytuje především cenný a neotřelý pohled na celou tuto složitou problematiku. Čtení knihy ovšem mnohdy rovněž otevírá oči, pokud jde o obecné fungování a strukturu tajných služeb a jejich nezbytnou úlohu v ochraně státních zájmů.

Ian Black je novinářem v prestižním britském deníku Guardian a jeho někdejším jeruzalémským korespondentem. Profesor Benny Moriss je jedním z nejznámějších izraelských historiků, kteří se věnují moderním izraelským dějinám, a v západním akademickém světě je dnes pro své názory považován za velmi kontroverzní postavu. Kniha, kterou napsal společně s Blackem, bezesporu patří k nejčastěji citovaným studiím o problematice izraelských lajných služeb. Mimo jiné i proto lze knihu doporučit širokému okruhu čtenářů.