Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

streda 15. decembra 2021

GREENE, GRAHAM - NÁŠ ČLOVEK V HAVANE

GREENE, GRAHAM

NÁŠ ČLOVEK V HAVANE
Zábavné čítanie
(Our Man in Havana)

Slovenský spisovateľ, Bratislava, 1961
edícia Tvorba národov
preklad a doslov Taťjana Ruppeldtová
prebal Jozef Kornucik
1. vydanie, 10.000 výtlačkov

beletria, román, literatúra anglická
220 s., slovenčina

tvrdá väzba s prebalom
stav: dobrý

1,30 €

*priva*/*kocev2*in *belx-eng*

Anglického spisovateľa Grahama Greena netreba nášmu čitateľovi predstavovať. Pozná jeho romány z prekladov, najmä „Tichého Američana“, román, ktorým sa prihlásil medzi stúpencov pokroku, slobody a demokracie.

Po „Tichom Američanovi“ vydal „Nášho človeka v Havane“ roku 1958, teda v čase ľudovej revolúcie na Kube, boja kubánskeho ľudu za národné oslobodenie, boja proti imperialistickému vykorisťovaniu. Dej románu sa práve odohráva na pozadí tohto zápasu. Z narážok a náznakov si môžeme utvoriť obraz vtedajšej Kuby, nepokojnej, rozbúrenej, žijúcej na križovatke dejín. Stretávame sa tu s rozličnými domácimi politickými skupinami a skupinkami, záujmami zahraničných imperialistov, šarapatením

rozličných cudzích agentov tajných služieb, proti ktorým sa akoby z diaľky dvíha odpor ľudu. Na tomto pozadí sa odvíja príbeh drobného, „bezvýznamného“ britského občana, usadeného v Havane, ktorý tam už dlhé roky obchoduje s vysávačmi. Pokojne si žije v ústraní, len svojej dcére, do tých čias, kým sa nedá naverbovať za tajného agenta — špióna pre centrálu „tajnej služby“ v Londýne. Naletí na peniaze a zamotá sa do pekelnej hry, zapletá sa do nej slepo a rúti sa strmo do záhuby, ktorú zapríčiní aj iným a z ktorej vyviazne viac-menej iba náhodou. — Možno sa bude Wormoldovo špionážne dobrodružstva s prekvapujúco a nečakane dobrým koncom pre neho zdať málo pravdepodobné. Agentov si vymýšľa, špionážne „zprávy“ vypisuje z novín a vymýšľa si ich, zo svojej úlohy si robí žarty. Skúsení šéfovia mu naletia na lep, pretože sú až po uši v studenej vojne a strach im zaslepuje súdnosť. Greene takto zosmiešňuje a odsudzuje metódy britskej tajnej služby. Preto jeho dielo vyznieva ako politická satira.

Román je skutočným „zábavným čítaním“, z ktorého si človek odnáša poučenie i poznanie. Zápletky, napínavá kompozícia, kresby charakterov jednotlivých postáv, všetko je dômyselné a cieľavedomé. Dej udržiava v napätí. K tomu prispievajú aj spisovateľove umelecké prostriedky, najmä realistický dialóg, vtipné situácie a ich riešenie.