Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

sobota 11. decembra 2021

ZOLA, EMILE - ĽUDSKÁ BEŠTIA

ZOLA, EMILE

ĽUDSKÁ BEŠTIA
(La bête humaine)

Epocha, Bratislava, 1970
edícia Členská knižnica
preklad Miroslav Neman
prebal a ilustrácie Naďa Rappansbergerová
1. vydanie, 26.000 výtlačkov
75-001-70

beletria, román, literatúra francúzska
328 s., slovenčina

tvrdá väzba s prebalom

0,90 € stav: dobrý, prebal ošúchaný *unk*belx-fra*

PREDANÉ stav: dobrý, prebal ošúchaný *priva*belx*

Do rúk slovenského čitateľa sa prvý raz dostáva tento „horor" svetovej klasickej literatúry. Patrí medzi najmenej vydávané, no najčítanejšie knihy Emila Zolu, ktorého dielo ovplyvnilo tvorbu nespočetných spisovateľov 20. storočia.

Je to strhujúci román slávneho naturalistu o šialených ľuďoch a šialených vlakoch, v ktorom sa neuvedomele rozvíja nežná a takmer nevinná vražednica Séverina. Zola v Ľudskej beštii prehĺbil a dovŕšil koncepciu fyziologického človeka, s ktorou prvý raz vystúpil v Tereze Raquinovej a ktorá neskôr zaplavila celý svetový román.

Nech sú scény tejto knihy akokoľvek brutálne, nemajú nič spoločné ani s pornografiou ani so sadizmom. Spisovateľ sa ani na chvíľu nevzdáva lásky k človeku a i v tomto románe zostáva jedným z najľudskejších spisovateľov na svete.

Ľudská beštia je závratná štúdia o deštruktívnom, vražednom pude, desivo i lyricky spätá so štúdiou o pude a neodolateľnom čare lásky medzi mužom a ženou. Uvádza nás do sveta potopeného do čiernej noci, zmietajúceho sa v ponurých tuneloch a vulkanických otrasoch, sveta, konajúceho podvedome a pudove, lebo počúva hlas temných zákonov dedičnosti. Ale aj do sveta lyrickej krehkosti, poézie modernej industriálnej krajiny, pádiacich vlakov, zuniacich telegrafných drôtov a záberov železničných staníc a križovatiek pripomínajúcich impresionizmus Clauda Moneta.

Zolov román je pozoruhodná reportáž, v ktorej veľký spisovateľ skĺbil do harmonického celku démonický naturalizmus s podmanivou lyrickou čistotou. Séverina nesúca veľkú tragédiu vo svojom vnútri a jej milenec Jacques Lantier sú nezabudnuteľné postavy tohto Zločinu a trestu francúzskej literatúry.