Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

sobota 29. septembra 2018

OSUSKÝ, SAMUEL ŠTEFAN - FILOZOFIA ŠTÚROVCOV I.

OSUSKÝ, SAM. ŠT.

FILOZOFIA ŠTÚROVCOV I.
Štúrova filozofia

Daniel Pažický, Myjava, 1926

história
332 s., slovenčina
hmotnosť: 482 g

tvrdá dobová preväzba
stav: dobrý

12,00 € PREDANÉ

*svama*






Ďalej treba pamätať, že sú úlohy a úkoly v rozmanitosti života, ktoré ani jednotlivec vykonať nemôže, lebo mu sily nestačia, ani vláda, štát sa o ne starať nemôže, lebo sú prišpeciálne a lokálne. Tu odpomoc: sdružovať sa, spolčiť sa k vykonaniu takýchto. Náš národ aj s tohoto stanoviska je zaostalý. Ako niet ducha pospolitosti, niet ani ducha spolčovania, totiž vzájomného pôsobenia za istým užitočným, sily jednotlivca presahujúcim cieľom, Čo aj boly spolky, alebo zahynuly alebo živoria, držíme sa hesla: nech sa každý o seba stará. Koľko tu nedostatkov, potrieb! Nespolčujeme sa v obci, nespolčujú sa stavy, nemáme dobročinných ústavov, sirotincov, nemocníc, chudobincov, kasín, čitární, knihovní atď. Pohly sa iba spolky miernosti, gazdovské spolky a sporiteľne. Spolčujme sa!

Aj čo sa stalo, založenie spolkov miernosti, to Štúrova a jeho družiny zásluha. Drobná práca začala sa už tu, nie v deväťdesiatych rokoch a potom.

Národ ako dnes, aj vtedy hlivel, ničil sa pijatikou. Preto obšírne píše o spolkoch miernosti, propaguje ich. Opisuje hroznú zkazu opilstva u ľudu nášho, zkazu na tele, na majetku, na duši, v rodine, v obci, v národe. „Žiadon mor a turecká vojna neuškodily našej krajine tak, ako smradľavý nápoj pálenky. Na západe, kde sa tiež rozšírila pálenka, jako v Amerike a v Írsku, dobre sa dokázaly spolky miernosti. Podáva soznam, zprávy už založených spolkov, lireratúru abstinenčnú. Pijatika je príčinou

veľkej biedy zvlášť v časoch neúrodného roka, jaký bol 1845. Tu navrhuje: rozšíriť spolky miernosti, zakázať pálenku páliť, sriadiť sýpky, sriadiť chudobince, pracovne, nálezince, tovaryšstvá vzájomnej pomoci, sporiteľne, slovom dobročinné ústavy, jaké má západ už v bohatej miere.

Len nehlivieť, pracovať na každom poli! Duch času volá, pohnúť sa, postaviť sa na vlastné nohy. Bez práce ničoho si nevydobyjeme. Bez práce niet práv, niet slobody.