Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

streda 4. júla 2012

LURIJA, ALEXANDER - ZÁKLADY NEUROPSYCHOLÓGIE

LURIJA, ALEXANDER ROMANOVIČ
(ЛУРИЯ, АЛЕКСАНДР РОМАНОВИЧ)

ZÁKLADY NEUROPSYCHOLÓGIE

(ОСНОВЫ НЕЙРОПСИХОЛОГИИ)

Slovenské pedagogické nakladateľstvo, Bratislava, 1982
1. vydanie, 2.500 výtlačkov

psychológia, medicína klasická, zdravie, mentálne choroby
400 s., slovenčina
hmotnosť: 592 g

tvrdá väzba, papierový prebal
stav: výborný, nepoužívaná

1,80 € PREDANÉ"

*101*


Alexander Romanovič Lurija (1902—1977) je nielen v Sovietskom zväze, ale na celom svete jedným z najvýznamnejších neurológov a psychológov a vari najvýznamnejším zakladateľom a predstaviteľom neuropsychológie. Už ako celkom mladý bádateľ vypracoval originálnu teóriu i metodiku diagnostiky afektívnych stavov správania a potom v spolupráci s Vygotským a Leontievom teóriu kultúrno-historickej podmienenosti vývinu ľudskej psychiky, najmä organizácie vôľových pohybov, čím všetkým sa už v tridsiatych rokoch stal známym nielen v Sovietskom zväze, ale aj za jeho hranicami. Najširšiu popularitu si však získal svojou priam minucióznou analýzou mozgových mechanizmov regulácie psychických (najmä mnestických a rečových) procesov pri rozličných poškodeniach mozgu, z ktorej dospel k ucelenej a dnes všeobecne uznávanej teórii dynamickej lokalizácie psychických funkcií a k originálnej klasifikácii afatických porúch, s rozpracovaním aj ich neurolingvistickej bázy. Na základe týchto poznatkov rozpracoval Lurija dômyselný systém neuropsychologickej diagnostiky a neuropsychologickej rehabilitácie rozličných lokálnych mozgových lézií (najmä afázií). O týchto svojich klinických skúsenostiach a výskumoch publikoval A. R. Lurija vyše 300 vedeckých prác, pričom niektoré jeho knižné publikácie boli preložené (v poslednej dobe skoro bezprostredne po vyjdení originálu) do mnohých cudzích jazykov. Ide najmä o práce z oblasti neuropsychológie, ako je: Traumatická afázia (1947), Vyššie kortikálne funkcie človeka o ich narušenia pri lokálnych mozgových poškodeniach (1962), Frontálne laloky a regulácia psychických procesov (1966), Neuropsychologická analýza lokálnych mozgových lézii (1965), Neuropsychologickó analýza riešenia problémov (s Cvetkovovou, 1966), Základy neuropsychológie (1973), Neuropsychológia pamäti (1974) a iné. Niektoré svoje práce venoval problematike špeciálnej pedagogiky (defektológie), napr. Problémy vyššej nervovej činnosti normálneho a anormálneho dieťaťa (1956—1958), Mentálne retardované dieta (1960) a Princípy výberu deti do osobitných škôl (1960). Iné zas vyšli ako vysokoškolské skriptá (Všeobecná psychológia, štyri zväzky).

Okrem svojej rozsiahlej klinickej, vedeckovýskumnej a publikačnej aktivity A. R. Lurija bol činný aj ako významný pedagóg. Ako profesor a vedúci katedry neuropsychológie prednášal mnoho rokov no Fakulte psychológie Moskovskej univerzity systém neuropsychológie a od r. 1973 viedol špeciálny kurz všeobecnej psychológie na Fakulte postgraduálneho štúdia pre väčšinu moskovských vysokých škôl. Okrem toho bol čelným predstaviteľom spoločnosti psychológov ZSSR i Medzinárodnej asociácie psychológie a čestným členom viacerých  regionálnych zahraničných psychologických spoločností. Pracoval aj ako dlhoročný člen redakčnej rady časopisu Voprosy psichologii a rozličných zahraničných odborných časopisov (napr. Neuropsychologija). Za svoju bohatú, všestrannú a vysokohodnotnú aktivitu bol odmenený rozličnými štátnymi a vedeckými cenami, radmi a medailami v ZSSR, ako aj čestnými doktorátmi mnohých zahraničných univerzít.

Rozsiahle priekopnícke a novátorské dielo prof. Luriju našlo však i v Československu, žiaľ, pomerne malý ohlas, najmä ak to hodnotíme podľa toho, že u nás vyšli v preklade zatiaľ len tri jeho knihy, a to: Malá knižka o velké paměti (SPN, Praha 1973), Mozog človeka a psychické procesy (SPN. Bratislava 1975) a Historický vývoj psychických funkcii (Academia, Praha 1977).