Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

piatok 6. júla 2012

KOREC, JÁN - STE SVETLO SVETA

KOREC, JÁN CHRYZOSTOM

STE SVETLO SVETA
Podnety k meditáciám o apoštoláte

Lúč, Bratislava, 1991
ISBN 80-7114-007-4
2. vydanie, 2.000 výtlačkov

kresťanstvo, náboženská literatúra, meditácie
260 s., slovenčina
hmotnosť: 233 g

mäkká väzba
stav: výborný, nepoužívaná

0,50 € PREDANÉ!

*089*

Kto je kardinál KOREC?


V knihe Ste svetlo sveta kardinála Jána Chryzostoma Korca sa píše: „Apoštolovať znamená vyjsť z izby – do dažďa, blata, snehu, za fičania vetra ...“. Okolnosti vzniku a vydania knihy, ktorá je prejavom práve autorovej apoštolskej starostlivosti o veriacich kresťanov, tiež neboli ani zďaleka priaznivé. Sú spojené s robotníckym obdobím jeho života (1971–1989), keď bola táto osobnosť slovenskej aj svetovej cirkvi nazývaná „biskupom v montérkach“. Diela z tohto obdobia sa dočkali nového a tentoraz už slobodného vydania vo vydavateľstve Lúč.
  Autor vôbec neupozorňuje na ťažkosti s tvorbou knižky – totalita akoby nebola, alebo nestála za zmienku. O jeho postoji svedčí už len fakt, že neriskoval život napádaním prenasledovateľov, ale pastoráciou prenasledovaných. Nešťastím sveta, zdá sa, nie sú nepriatelia kresťanov, ale kresťania, ktorí „neprenasledujú“ ostatných láskou a správnym kresťanským životom. Vychádzajúc z dekrétu o laickom apoštoláte – dokumentu druhého vatikánskeho koncilu – hovorí, že „apoštolát nie je profesionálna záležitosť kňazov. Veriaci Cirkvi nie sú len duchovní konzumenti. Majú spolupracovať životom a svedectvom na spoločnom poslaní Cirkvi. Ostrú kritiku si vyslúžia (vyslúžime) všetci, ktorí „necítia nijakú túžbu za niečo sa zasadiť, angažovať sa, niečo zo seba vydať... A ako „zasvätení do problému“ neraz odborne kritizujú tých, ktorí sa zodierajú v službe Božej veci... Odmietnutie mieru so všetkými názormi a daným stavom malo v každej dobe bolestivé následky, tak v socializme ako aj v demokracii, a to robí knihu nanajvýš aktuálnou. Jej cieľom je zdôrazniť, že nemožno alibisticky rezignovať na ceste nahor, ale že je potrebné neustále riskovať a púšťať sa do boja so zlom. Chce nás vytrhnúť „z duchovnej usedenosti pred televíziou sveta“, upozorniť na nesprávne prežívanie kresťanstva – ľahostajné a priemerné alebo falošné a jednostranné. Burcuje lenivých, povzbudzuje ochotných a obom dáva návod, ako byť „svetlom sveta“. Korcove slová sú silné a naliehavé.
  Autor píše celkom jednoducho a explicitne ako človek, ktorý podáva jasné svedectvo. Toto svedectvo je viac apelatívne než meditatívne a volá po odpovedi skutkom. Spôsob, akým sa Korec na veci pozerá a ako o nich píše, najlepšie vystihujú jeho vlastné slová: „Toto všetko si musíme uvedomiť a musíme ísť na koreň veci, krok za krokom. Ako autor knihy dáva k takémuto počínaniu najlepší príklad: otvorenými očami sa pozerá priamo do temnoty samého jadra problému, ktorým sa zaoberá.
  Laický apoštolát je jediným naozaj „bezbariérovým povolaním“ – aj pre starých a chorých a na jeho vykonávanie potrebujeme iba jediný naozaj „univerzálny dorozumievací prostriedok“ – silu dobra. Kniha kardinála Korca sa môže stať nenahraditeľnou pre ľudí, pre ktorých sa kresťanstvo v tomto svete stáva problémom, hoci si zodpovedne uvedomujú potrebu svojej angažovanosti. Môže im pomôcť, aby svoje kresťanstvo priviedli do cieľa čo najmenej „zdeformované a okyptené“, a aby s ním pomohli aj iným. Knižka, ktorá sama vznikla v období náboženského temna, môže naučiť otvorených čitateľov „svietiť“ aj v období náboženskej slobody.
Zuzana Hašková