Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

streda 11. júla 2012

CSUDATÖRTÉNETEK

CSUDATÖRTÉNETEK
Száz példa 17-18. századi katolikus prédikációkból és példagyűjteményekből
Válogatta, az előszót írta és a jegyzeteket összeállította Sinkó Ferenc

Európa, Budapest, 1985
ISBN 963-07-3936-4
6.700 výtlačkov

náboženská literatúra, literatúra stredoveká
320 s., maďarčina
hmotnosť: 370 g

tvrdá väzba, papierový prebal
stav: výborný, nepoužívaná

0,70 € PREDANÉ!

*095*


Az irodalomtörténetből ismert hat 17-18. századi katolikus szónok, egyházi író egy-egy prédikációs kötetéből vagy példatárából válogatott száz exemplumot tartalmazza ez a kötet. A exemplumokat vagy példákat az egyházi szerzők a kereszténység első századaitól kezdve szívesen használták teológiai tételeik, vallásos erkölcsi tanításaik magyarázatára, bizonyítására. De sokszor ezekkel az apró, irodalmi értékű elbeszélésekkel csupán beszédeiket kívánták színesebbé, vonzóbbá tenni.

A kötet jelentőségét emeli, hogy a benne szereplő példák nemcsak a szerzők korának irodalmából adnak mutatót, hanem eredetüket és forrásaikat tekintve, visszamutatnak a középkor és az antik világ elbeszélés és példa irodalmába. Az evangéliumi történetek, a biblia apokrif írásaiból vett részletek, a vértanúk életének epizódjai, majd a remeték sokszor anekdotákba ágyazott bölcs mondásai mellett merítettek a görög-római antik irodalomból is. Érdekes megfigyelni, hogy ezekből a forrásokból származó hősi példákat, pogány mítoszok alakjainak viselt dolgait miként építették be az egyházi köztudatba. Sok esetben az antik minták alapján írták meg a keresztény szentek történeteit.

A ma már csak kutatómunkával előbányászható példákat tartalmazó kötetet Sinkó Ferenc válogatásában, előszavával és jegyzeteivel adjuk olvasóink kezébe. Reméljük, érdeklődéssel fogadják e művészileg is figyelemre méltó rövid történeteket, novellisztikus jellegű szövegeket, melyek a 17-18. században élő különböző tájszólásokban megszólaló ízes beszéddel kellemes és tanulságos szórakozást nyújtanak az olvasóknak.