Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

piatok 13. júla 2012

MATURIN, CHARLES ROBERT - PÚTNIK MELMOTH I. + II.

MATURIN, CHARLES ROBERT

PÚTNIK MELMOTH I. + II.
(Melmoth, the Wanderer)

Tatran, Bratislava, 1987
edícia Kométa (4)
2. vydanie,

beletria, román
344 + 288 s., slovenčina
hmotnosť: spolu 616 g

mäkká väzba
stav: výborný, nepoužívaná

2,00 € spolu za oba diely PREDANÉ V AKCII!

*095*

Kto bol CHARLES MATURIN? (eng.)
O čom je román PÚTNIK MELMOTH? (eng.)


Maturinov Pútnik Melmoth je akousi dôstojnou rozlúčkou so slávou gotického románu. Prichádza pomerne neskoro, roku 1820, v čase, keď už literárnu slávu žnú autori romantických eposov: sir Walter Scott a lord Byron a na scénu už-už vstupuje Dickensov a Thackerayho realizmus a zdá sa, že gotický román sa vyčerpal sám sebou a nie je schopný obnovy.

Charles Robert Maturin, írsky duchovný, potomok francúzskych hugenotov, svojrázny muž, vzdelaný a sčítaný — čo napokon vidno z nespočetných citácií a priznaných či nepriznaných vplyvov súčasných ale aj starších spisovateľov, píše Melmotha takmer na sklonku literárnej i životnej dráhy. Pútnik Melmoth - to je vlastne súbor viacerých príbehov spojených ústrednou postavou — prekliatym, ustavične sa po svete potulujúcim Melmothom, ktorý za svoju túžbu po poznaní platí životom. Objavuje sa v ňom motív Fausta, ktorý, hnaný neuaplniteľnou túžbou človeka preniknúť za všetky hranice ľudského poznania, upísal dušu diablovi. Melmoth musí konať zlo, zvádzať, hľadať si nástupcu, lebo iba tak sa zbaví kliatby. Jeho cesta je posiata ľudským nešťastím, hoci sám tvrdí, že nikomu neublížil, lebo človek je sám sebe najväčším nepriateľom. No i tak ho čitateľ azda ľutuje na jeho osamelej a zúfalej ceste. Pútnik Melmoth však nie je iba hrôzostrašný román; je to dielo zaujímavé, myšlienkovo hlboké, s filozofickými podtextami, dielo, v ktorom sa autor spytuje na najzákladnejšie otázky ľudskej existencie, sledujúc históriu človeka, súdiac, ale aj ľutujúc. Nečudo, že hoci Pútnikom Melmothom gotický román v podstate umiera, mnohé z jeho myšlienok ovplyvnili aj neskorších spisovateľov, a nie iba bezprostredných ...