Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

štvrtok 3. mája 2012

DESIDERI, IPPOLITO - CESTA DO TIBETU

DESIDERI, IPPOLITO

CESTA DO TIBETU
(Notizie istoriche del Thibet)

Odeon, Praha, 1976
edícia Živá díla minulosti (79)
1. vydanie, 10.000 výtlačkov

cestopis, literatúra stredoveká
472 s., čeština, 16 obr., 3 mapy
hmotnosť: 530 g

tvrdá väzba, papierový prebal
stav: dobrý, prebal opotrebovaný

3,00 € PREDANÉ !

Viete, že IPPOLITO DESIDERI bol taliansky stredoveký jezuitský mních, ktorý pôsobil v Tibete ?

Rozsáhlé cestopisné dílo jezuitského misionáře podává svědectví o Tibetu a jeho pohnutých osudech v 10. letech 18. století. Desideri, který byl bystrým pozorovatelem, dokázal výstižně popsat všechno, co viděl a zažil a pronikl i do jazyka a kultury tehdejšího Tibetu. Svůj zájem zaměřoval zejména k poznání lamaismu, jeho naukové podstaty i kultovní stránky, ale snesl i zajímavépoznatky zeměpisné a historické.


CESTA DO TIBETU


Z italštiny přeložil Josef Hajný

Třebaže stoletím objevů je pro nás neodmyslitelně věk renesance, mnohem niternější, chápavější a rozsáhlejší pronikání do dalekých zemí a jejich ducha vyznačuje až následující dvě století, sedmnácté a osmnácté. Renesanční doba zaznamenala okázalé, halasné objevy nových námořních i suchozemských cest, dobývání nových pevnin — a reagovala na to úžasem a snad i určitou mírou vnitřního znejistění. Pro následující dvě století zůstala dálka tajemnou, zneklidňující, ale vědomí o ní se stalo takřka součástí denního života. Stačí uvážit, že tisíce, desetitisíce odcházely za těmi dálkami takřka ze všech končin Evropy, z nejzapadlejších vísek — jen z Čech to byly stovky, hlavně misionářů, — a vyvstane před námi nový rys v životním pocitu těch dob. Na mapě světa se objevila jména, dnes už z velké části zapomenutá a přeměněná, ale dosud prosycená exotickou atmosférou. Desideri, rodák z italské Pistoje, žil na hranici těch dvou barokních století, sedmnáctého a osmnáctého. Širokou oklikou kolem břehů Jižní Ameriky doplul do Indie, kde léta pobýval, a odtud putoval strastiplnou cestou do Tibetu, země, která dodnes vyvolává představy tajemna. Přestože tam zažil jedno z nejdramatičtějších období v historii této země — kočovnické vpády a války a nástup čínské nadvlády —, naučil se brzy jazyk a pronikl do charakteru, mravů, představ, společenské struktury, historie a kultury i zeměpisného a přírodního rázu Tibetu tak hluboko, že se mu do našeho století nikdo nevyrovnal. A ve svých záznamech o Indii, Tibetu a námořní plavbě podává celé defilé rádžů, misionářů, lamů, měst, ztroskotání, pirátů a lupičů, že jeho vyprávění i při jeho informovanosti a bystrosti má půvab starých dřevorytů.


*085*