Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

streda 16. mája 2012

QUINTILIANUS, MARCUS FABIUS - ZÁKLADY RÉTORIKY

QUINTILIANUS, MARCUS FABIUS

ZÁKLADY RÉTORIKY
(Institutionis oratoriae libri XII)

Odeon, Praha, 1985
edícia Živá díla minulosti (101)
1. vydanie, 4.500 výtlačkov

filozofia, literatúra staroveká, rétorika
680 s., čeština
hmotnosť: 737 g

tvrdá väzba, papierový prebal
stav: prebal mierne opotrebovaný, kniha nepoužívaná, výborný stav

8,00 € PREDANÉ V AKCII!

*083*

Kto bol MARCUS FABIUS QUINTILIANUS?


Autor Základů rétoriky byl původem Hispánec. Po studiích v Římě si působením u soudu získal takovou pověst, že ho císař Vespasianus jmenoval prvním veřejným učitelem řečnictví placeným státem. Teprve na sklonku života uložil Quintilianus své bohaté pedagogické i literární zkušenosti do díla, jež bylo ve své dobé nejrozsáhlejším poučením o rétorice. Vylíčil v něm systematicky výchovu, vzdělání a výcvik řečníka od prvních počátků až po vrcholnou dokonalost. V části o výchově mládeže jsou zajímavé úvahy o tom, jak se pozná nadání a jak má být pěstováno, nebo partie o prvním vyučování výslovnosti a gestikulaci. V dalším výkladu se uvažuje o četbě, o učení nazpaměť, je zde definován předmět rétoriky a přechází se pak ke způsobům vypravování, odbočování, k podrobné analýze soudní řeči doprovázené velkým množstvím zajímavých příkladů z praxe. Autor vykládá též o stylizaci v řečnictví, o řečnických ozdobách, o kompozici, o slovní zásobě. Jsou tu i užitečné návody: jak se má psát, o čem psát především, jak text opravovat, jak si vytvářet slovní zásobu, jak uvažovat a jak se naučit improvizovat. Je tu kladen důraz na vhodnost řeči, na paměť při přednesu a na způsob přednášení. V závěru svého díla spojuje Quintilianus schopnosti vyjadřování s kvalitami mravními. Orientovat se a porozumět složité látce Základů rétoriky usnadňují čtenáři přiléhavé poznámky, slovníček odborných výrazů a obsáhlý rejstřík.