Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

utorok 8. mája 2012

FUNK, KAREL - MYSTIK A UČITEL FRANTIŠEK DRTIKOL

FUNK, KAREL

MYSTIK A UČITEL FRANTIŠEK DRTIKOL
Pokyny pro duchovní cestu

Fontána, Olomouc, 2001
ISBN 80-86179-55-9
2. rozšírené vydanie

mystika, buddhizmus, náboženstvá východné, filozofia, fotografovanie,
336 s., čeština, obrázky a reprodukcie
hmotnosť: 617 g

tvrdá väzba, väčší formát
stav: výborný, nepoužívaná

5,50 € PREDANÉ!

Viete, že FRANTIŠEK DRTIKOL bol najlepším fotrografom aktov a že je označovaný za patriarchu českého buddhizmu? A že popri tom stihol byť i aktívnym komunistom ? ))

*080*

FRANTIŠEK DRTIKOL


Mezi buddhisticky, jogínsky či mysticky orientovanými spolky se od 60. let občas vyskytlo jméno Františka Drtikola. Hovořilo se o něm s nádechem tajemna a nedostižnosti jako o ojediněle zazářivším duchovním Mistru. Bližší setkání se stopami, které po sobě tato vskutku mimořádná osobnost zanechala, se poštěstilo z mladší generace jen nemnohým, a to buď seznámením se s některým z Drtikolových žáků, nebo získáním jednoho z několika samizdatových opisů jeho, písemného odkazu. Jeho podstatnou část předkládá tato kniha. Vedle toho obsahuje i průhledy do jeho života a vzpomínky, některých žáků. Za určitý vnější i vnitřní zlom lze u Drtikola považovat rozhodnutí učiněné roku 1935. Tehdy, ač na výsluní světové slávy uměleckého fotografa (byl zastoupen téměř na všech fotografických výstavách všech kontinentů), se stáhl do ústraní a fotoaparát vyměnil za štětec. Ze světoběžníka se stal poustevníkem. Ne však úplným, jeho pronajatou vilu začali navštěvovat ti, kteří rozpoznali vysoký stupeň jeho duchovního prozření. Drtikolovo svědectví o transformaci jeho osobnosti až ke konečné fázi transcendentního poznání je vyjádřeno způsobem přiměřeným dnešnímu lidstvu, má však nadčasovou sdělnost a průraznost autenticity i sveráznosti, kterou lze srovnat např. s tibetským světcem Milarepou, Františkem z Assisi, ukrajinským potulným filosofem Skovorodou, tamilským světcem Ramanou Mahárišim či Ram Dassem. Jeho rady, úvahy či pojednání nevedou k úniku od života, neboť kvalita a intenzita denní práce duchovním poznáním nejen neutrpí, naopak odpadnou zbytečně stresující problémy, starosti či zlozvyky, do kterých nás naše neukázněná psychika tak ráda zaplétá. Úkolem knihy je poznat Drtikola zejména jako duchovního člověka, kterého lze - podle individuální připravenosti, odvahy, víry a píle - více či méně úspěšně následovat, neboť byl s to podat jednoduchým a zcela jedinečným způsobem i ta nejvyšší mystéria a maximum praktických rad, poučení a upozornění na cestu všem, kteří ať již cestou východní, nebo křesťanské esoterie hledají Boha i Pravdu.

"A viděl Bůh, že je to dobré - tím jsem začal.
Tedy já nemám právo Mu kritizovat Jeho Dílo,
nebo to hanět neb tím opovrhovat. Tím jsem si
ohromně zjednodušil celou moji cestu. Tedy jsem začal
považovat vše za dobré, neb On to učinil.
Abych od uvažování přešel k jistotě, začal jsem o věcech,
které mne potkávaly, myslet znovu, oprošťovat,
a - jak já říkám - zapustil jsem to do Božského Světla.
A On mi to vracel objasněné, osvětlené Jeho Moudrostí.
Z toho mi přišlo poznání: přestal jsem myslet na Něj
a začal jsem myslet Jím, jednat Jím, mluvit Jím.
Přestal jsem jít cestou k Němu a rázem jsem se postavil na Jeho stanovisko."