Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

streda 23. mája 2012

GUARDINI, ROMANO - AZ IMÁDSÁG ISKOLÁJÁBAN

GUARDINI, ROMANO

AZ IMÁDSÁG ISKOLÁJÁBAN
(Vorschule des Betens)
A LITURGIA SZELLEME
(Vom Geist der Liturgie)
AZ ÚR IMÁDSÁGRA
(Das Gebiet des Herrn)

Szent István társulat, Budapest, 1988
ISBN 963-360-383-3

kresťanstvo, náboženská literatúra, náboženstvo
288 s., maďarčina
hmotnosť: 411 g

tvrdá väzba, papierový prebal
stav: výborný, nepoužívaná

0,70 € DAROVANÉ (*bagbe*)


*092*

Kto bol ROMANO GUARDINI?


ROMANO GUARDINI Az Úr című nagy sikerű műve után most kisebb, de hasonlóképpen nagy jelentőségű lelki életi írásait adja közre a kiadó. Ez a Guardini-kötet három művet tartalmaz, Az imádság iskolája, A liturgia szelleme és Az Úr imádsága című tanulmányokat. Az első alapfokon tanítja az imádság gyakorlatát, a második az Egyház közös imádságáról és istentiszteletéről szól, a harmadik pedig példát adva a helyes elmélkedésre, legszentebb imádságunkat, a Miatyánkot mutatja be a lelki életet élők számára.

Manapság, amikor az egész világon Guardini műveinek reneszánszáról beszélhetünk, magyar nyelvű lelki életi irodalmunkat aligha gazdagíthatnánk szebb és időszerűbb munkával, mint a jelenlegi kötettel. Guardini ugyanis nemcsak kiváló teológus volt, hanem a lelki élet mestere, ö maga igen korán, még a század elején, fiatalon bekapcsolódott a német liturgikus mozgalomba, amelynek olyan kiváló tudósai és animátorai voltak, mint Ildefons Herwegen, Odo Casel, a Maria Laach-i bencés kolostor és Beuron atyái és lelkipásztorai. Tulajdonképpen Ildefons Herwegen irattá Guardinivel, aki akkor már ismert teológus volt, A liturgia szelleme c. művet. Ez eredetileg előadás-sorozatnak készült egy katolikus ifjúsági értelmiségi mozgalom számára. A liturgia híveinek kedvenc olvasmánya volt ez a könyv évtizedeken keresztül, s ma is megbecsült írás, miután a II. Vatikáni Zsinat a mű legfőbb eszméit és megállapításait szentesítette. „Az imádság iskolája" vagy ahogyan a német eredeti cím mondja: „alapiskolája" sokaknak szolgált kézikönyvül a helyes imádkozás megtanulásához. Mindenkinek érthető nyelven, a lelkiség szakértőjeként mutatkozik be Guardini ebben a könyvben. Az egész műben, még apró, találó megjegyzéseiben is érződik, hogy nemcsak elméletben, de a gyakorlatban is jól ismerte a szerző az imádság művészetét, a helyes imádkozás titkát. Az Úr imádsága című elmélkedés sorozatában be is mutatja, hogyan lehet közismert szövegeket is érzékeny áhítattal, ugyanakkor magas teológiai fejtegetéssel világosabbá, érthetőbbé és lelkileg hasznosabbá tenni. Mindemellett Guardini stílusa is hozzájárul műveinek értékeléséhez és népszerűségéhez. Bővelkedik az életből vett példákban, hasonlatokban és fordulatokban. Mindegyik mű azt bizonyítja, hogy szerzőjük a nehéz helyzetekben az imádsághoz fordult vigasztalást, erőt keresve. Ugyanígy művei mindnyájunknak igazi vigasztalást, erőt és segítséget nyújtanak, hogy odaadóbban és igazibban tudjuk keresztény küldetésünket megvalósítani a világban.

Csanád Béla