Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

piatok 10. februára 2023

PALLADIO, ANDREA - ČTYŘI KNIHY O ARCHITEKTUŘE

PALLADIO, ANDREA

ČTYŘI KNIHY O ARCHITEKTUŘE
v nichž se po krátkém pojednání o pěti řádech a o těch pokynech, které jsou při stavění nejnutnější, pojednává o soukromých domech, o cestách, o mostech, o náměstích, o xystech a o chrámech
(I quattro libri dell´architettura di Andrea Palladio)

Státní nakladatelství krásné literatury, hudby a umění, Praha, 1958
edícia Architektura (14)
preklad Libuše Macková
doslov Miroslav Korecký
obálka Miloš Hrbas
1. vydanie, 3.000 výtlačkov

literatúra stredoveká, umenie, architektúra,
468 s., čeština

tvrdá väzba s prebalom, veľký formát
stav: veľmi dobrý

50,00 €

*regihu5*ume-arch* in h-2-6

Českému čtenáři se dostává po prvé do rukou překlad díla, jež má základní význam pro teorii architektury. Andrea Palladio, významný italský renesanční architekt, byl činný především v severoitalském městě Vicenze a v Benátkách. Byl nadšeným obdivovatelem Vitruvia a antických stavebních památek, které důkladně studoval a proměřoval. V jeho Čtyřech knihách poznáme všechny hlavní antické stavby, hlavně římské, z nichž mnohé jsou dnes už zničeny. Ve své práci uložil Palladio výsledky svého dlouhého studia, a to nejen v popisech vnějšího vzhledu staveb, ale všímal si také materiálových a stavebně technických předpokladů dobrého stavění. A jako sebevědomý renesanční architekt uvádí i svá vlastní díla, v nichž díky svému velkému teoretickému smyslu dovedl skvěle využít proporčních zákonitostí, které poznal na umění antickém. Jeho architekturu možno charakterisovat jako jakýsi klasicismus renesančního umění.

Kniha širokého zaměření, jako byly práce renesančních teoretiků, vychází z potřeb praxe a spojuje konkrétní problémy stavění s nejzávažnějšími otázkami teorie. Kniha je provázena četnými nákresy, půdorysy a názornými kresbami, které činí Palladiův výklad ještě zajímavějším.