Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

sobota 25. februára 2023

MIKLOŠKO, JOZEF - PRÍSNE TAJNÉ

MIKLOŠKO, JOZEF

PRÍSNE TAJNÉ
Ako sme boli malí

P/P/B, Bratislava, 1994
ilustrácie Jana Lexmannová
obálka Zuzka Rašlová, Peter Rašla
ISBN 80-967009-1-X

životopisy
224 s., čb fot., slovenčina

mäkká väzba
stav: dobrý, pečiatky v knihe

0,90 €

*fateo*bio*

Jozef Mikloško je známy verejnosti ponajprv ako jeden z popredných slovenských matematikov-informatikov, neskôr ako poslanec a podpredseda vlády, medzitým ako autor či spoluautor niekoľkých veľmi progresívnych vedeckých monografií o paralelných architektúrach počítačov či rýchlych numerických algoritmoch. V knihe však vystupuje v úlohe celkom novej - ako autor románovo rozsiahlej spomienkovej detskej (chlapčenskej) prózy... Autor preferuje komické situácie i nadľahčený spôsob rozprávania. Kapitoly voľne súvisia s prostredím a postavami, ale hlavný príbeh každej kapitoly je samostatný. Ide o knižku tematicky podobnú Tomovi Sawyerovi, Caldwellovmu Chlapcovi z Georgie, Mňačkovej Marxovej ulici, Chlapcom z Pavlovskej ulice, Hrdinskému zápisníku, Jergušovi Lapinovi -chlapčenským dobrodružstvám videným detskými očami. Školské kapitoly sa blížia ku knihám J. Žáka Študáci a kantoři či Svět se mění nenápadně...

ANDREJ FERKO

Autobiografické poviedky Jozefa Mikloška nie sú výsledkom náhlej inšpirácie, ale trpezlivej práce... Za figliarskymi kúskami pretlmočenými do umeleckého textu možno postrehnúť citlivo zakomponovanú niť etických hodnôt, ktoré sa nedeklarujú vo forme hotových východísk, ale ako podhubie príbehov plných humoru a ostrovtipu... “Darebáctva” a “vylomeniny”potvrdzujú autorovo úsilie o zdravú morálku, o osobné svedectvo, že ľudský jedinec sa formuje práve v konflitných situáciách s prirodzeným prostredím a sám, vlastnou vôľou sa dopracúva k zrelému životnému postoju opretému o pevné istoty viery, lásky a nádeje. Autor sa podobne ako Jaroslav Foglar usiluje hladať systém podvedomej a nekonfrontačnej výchovy so zohľadnením slovenských špecifík. V prózach sa zviditeľňuje jedno z najkrajších miest Nitry, Kalvária, ktorá sa nenápadne stáva určitým symbolom duchovnej obnovy slovenského človeka, hľadania jeho koreňov, poznania identity. Toto úsilie sa neopiera o veľké pravdy, ale o mozaiku drobných životných skúseností, ktoré sa v krízových situáciách ukazujú i z umeleckého hľadiska ako nosné...

TEODOR KRIŽKA

Jozef Mikloško (RNDr., DrSc. ) sa narodil 31. 3. 1939 v Nitre. Roku 1960 absolvoval matematiku a chémiu na VŠP v Bratislave a roku 1968 numerickú matematiku na PFUK v Bratislave. Roku 1960 učil na gymnáziu v Nových Zámkoch, potom bol vyše dva roky na vojenskej službe, 27 rokov pracoval ako vedecký pracovník Ústavu technickej kybernetiky SAV, z toho 20 rokov prednášal numerickú matematiku na PFUK. Je autorom asi 100 vedeckých a populárno-vedeckých publikácií, autorom a spoluautorom piatich vedeckých monografií. Zúčastnil sa stáží a konferencií v mnohých krajinách sveta. Pracoval v kresťanskom hnutí, v rodinných spoločenstvách, publikoval v samizdatoch. Po roku 1989 bol poslancom SNR, podpredsedom vlády ČSFR pre ľudské práva (1990-1992) a poslancom FZ (1992). V novinách a časopisoch publikoval množstvo článkov, pravidelne vystupoval v rozhlase a televízii. V súčasnosti je pracovníkom Kancelárie prezidenta republiky a predsedom charitatívnej nadácie Spolupatričnosť. Roku 1994 bol zvolený za akademika Svetovej ekologickej akadémie so sídlom v Moskve.