Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

nedeľa 19. februára 2023

KUBALÍK, JOSEF - ČESKÉ KŘESŤANSTVÍ

KUBALÍK, JOSEF

ČESKÉ KŘESŤANSTVÍ
Církev Kristova a jiné náboženské společnosti v naší vlasti

Bohuslav Rupp, Praha, 1947
edícia Studium (4)
obálka Miloš Krejza
2.000 výtlačkov

náboženská literatúra,
248 s., čeština

mäkká väzba s prebalom
stav: dobrý, listy nerozrezané

1,00 €

*fateo*nab*

V naší literatuře nebylo dosud spisu, který by vědecky a zhuštěně podával přehled o dějinách a věrouce křesťanských církví a jiných náboženských společností v naší vlasti. Tuto mezeru nyní vyplňuje kniha Dr Kubalíka, mladého docenta pražské theologické fakulty. Kniha je methodicky rozdělena ve dvě části. V prvé se čtenář seznamuje s podstatnou otázkou theologickou, s kritickým výkladem ideje království Božího, pronikající jako zlatá niť Starým i Novým zákonem a podle vůle Ježíšovy se realisující ve viditelné společnosti, to jest v Církvi, což plně odpovídá společenskému zaměření člověka. Kubalík velmi obsažně hodnotí a vykládá podstatu pevné hierarchicko-monarchické ústavy, kterou Kristus vtiskl své Církvi a podává důkazy o Církvi jako pokračovatelce v díle Bohočlověka, jež Církev splňuje svou trojí službou: učitelskou, kněžskou a pastýřskou. Takové je katolické pojetí církve, pod jehož zorným úhlem pak Kubalík ve druhé části knihy vrhá správné světlo na ostatní náboženské společnosti na půdě naší vlasti, především na obě církve dceřinné, pravoslavnou a starokatolickou, které jsou také označovány jako církve rozkolné. Značná část tohoto dílu je věnována českému protestantství posledních desetiletí a jeho množství denominací, které se hlásí k dědictví zaniklé Jednoty bratrské. S velkým zájmem se setkají také ony kapitoly knihy, které podávají výklad o různých náboženských společnostech importovaných do naší vlasti z ciziny, tak na př. o adventistech, Badatelích bible čili svědcích Jehovy, o Swedenborgiánech, Armádě spásy, mormonech, unitářích, o Obci křesťanů a jiných. Velmi podstatná část tohoto dílu se obírá naukou a dějinami nejnovější náboženské společnosti české, jež usiluje býti církví moderní, husitskou a Ježíšovou, totiž Církví československou. Obsáhlou látku své knihy zpracoval autor na základě bohatého materiálu, dávaje své kritice výraz nejvyšší objektivity a methodické jasnosti. V současné nábožensko-vědecké literatuře je tato kniha událostí.