Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

nedeľa 19. februára 2023

MIKLOŠKO, JOZEF - LÚČENIE

MIKLOŠKO, JOZEF
MIKLOŠOVÁ, MARTA

LÚČENIE
po tridsiatich rokoch od narodenia a smrti

DACO, Bratislava, 1996
doslov Teodor Križka
obálka Peter Rašla
1. vydanie
ISBN 80-967298-1-0

životopisy
120 s., čb fot., slovenčina

mäkká väzba
stav: veľmi dobrý

0,50 €

*priva*bio*

Marta Miklošková sa narodila 10. 6. 1912 v Senici. Zmaturovala v Nitre v rokoch 1930-1934 absolvovala Filozofickú fakultu Univerzity Komenského v Bratislave. Do roku 1942 učila na Dievčenskom učiteľskom ústave a Štátnom gymnáziu v Nitre. Často publikovala v náboženských časopisoch a spolupracovala s misionármi Spoločnosti Božieho Slova. Za svoje náboženské postoje bola za totality prenasledovaná. V roku 1951 ochorela na rakovinu, po operácii žila ešte pätnásť rokov. Zomrela na rakovinu pľúc 27. 3. 1966 v Nitre.

Je tomu takmer päťdesiat rokov, čo zazvonil poštár a priniesol list Mama práve obedovala, lyžicou jedla hrachovú kašu s chlebom. Očami sústredene čítala list a slzy, veľké ako hrachy v kaši, jej z líc padali do taniera. Neviem, čo bolo v tom liste. Isto ľudské nešťastie, utrpenie a bolesť. Mama dočítala, nedojedla, vstala a obliekla si starý kabát. Keď zbadala, že ju z druhej izby pozorujem, cez slzy sa na mňa usmiala, pohladila ma po vlasoch, pobozkala ma a povedala: „Neboj sa! Buď dobrý, o chvíľu sa vrátim. “ Odišla tam, kde ju práve potrebovali. To bola moja mama...

V krátkom čase vychádza už druhá kniha Jozefa Mikloška, tentoraz v originálnom spoluautorstve s nebohou mamou -Lúčenie. V prvej - Prísne tajné s podtitulom Ako sme boli malí -autor opísal roky detstva, časy šibalstiev a hier, plné furtáctva a humoru. Tentoraz dostávame do rúk knihu vážnu, ba podľa tematiky najvážnejšiu. Autor sa v nej vysporadúva s citmi k predčasne zosnulej matke a mŕtvo narodenému dieťaťu, v ktorých odchode vidí mnoho paralel. Tieto dve postavy v jeho rozprávaní dominujú.

Sú mu literárnym cieľom, ale i prostriedkom, lebo prostredníctvom nich dostával od života otázky, na ktoré si každý musí odpovedať sám.

Kniha je o to zaujímavejšia, že je komponovaná z textov dvoch postáv - matky a syna.

Čitateľ v nich objaví kontinuitu životného postoja, jeho etického podhubia, ktorého znakom rovnako ako pri prvej Mikloškovej knihe zostáva to najvzácnejšie -ľudskosť. Je to ľudskosť pretavená v utrpení, ale i v láske k Bohu a životu, preto je aj tak podávaná -ako naplnenie povinnosti pokračovať v kontinuitnom odovzdávaní dobra a lásky cez hranice generácií Slovákov.

Želám knihe jediný osud: aby pohla kameňmi v srdciach tisícov čitateľov, aby aspoň o kúsok pohla kameňom v srdci tohto času.

TEODOR KRIŽKA