Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

nedeľa 19. februára 2023

HANUS, LADISLAV - JOZEF KÚTNIK-ŠMÁLOV

HANUS, LADISLAV

JOZEF KÚTNIK-ŠMÁLOV
život - činnosť - tvorba

Spišský kňazský seminár, Spišské Podhradie, 1992
obálka Štefan Hudzik
ISBN 80-7142-005-0

životopisy, náboženská literatúra
480 s., čb fot., slovenčina

tvrdá väzba
stav: výborný

PREDANÉ

*fateo*bio*

Dr. Ladislav Hanus narodil sa 26. februára 1907 v Liptovskom Sv. Mikuláši. Študoval v Sp. Kapitule, v Innsbrucku, na kňaza bol vysvätený 24. júla 1932 v Ružomberku.

Kaplánom bol v Sp. Vlachoch, od r. 1933 v Sp. Novej Vsi, v r. 1935 v Ružomberku pri A. Hlinkovi, r. 1937 katechétom v Kežmarku, od r. 1938 profesorom mravouky a kresťanského umenia na Vysokej škole bohosloveckej v Sp. Kapitule až do jej násilného zatvorenia. Vyše roka sa skrýval na Kysuciach. V septembri 1952 ho zatvorili a odsúdili na 15 rokov za vlastizradu. Od Pankráca po Leopoldov v rôznych väzeniach odsedel a odpracoval 13 rokov. Prepustili ho r. 1965, býval v Bratislave a pracoval ako kurič.

V r. 1968 sa stal farárom v Kvačanoch a r. 1974 v Hybiach. V r. 1984 odišiel do penzie. Žije v Ružomberku.

R. 1943 napísal Rozpravu o kultúrnosti, r. 1943 Rozhľadenie a r. 1946 Všeobecné kresťanstvo. Redigoval Kultúru, Obrodu a Verbum. Na objednávku SAV v Bratislave napísal Filozófiu kultúry, r. 1970. Pre kňazský samizdat Orientácia od r. 1974 napísal monografie Ferko Skyčák, Cirkev pokonštantínska, Princípy pluralizmu, Základy morálky, Jozef Kútnik Šmálov, Kostol ako symbol a mnohé drobné príspevky.

Duchovne formoval mladú generáciu kňazov, architektov a umelcov. Prenasledovaný bol do konca totality. Napriek tomu zostal charakterným, priebojným a tvorivým človekom.

Svojím životom a dielom sa Hanus stal nositeľom slovenskej kultúrnosti, duchovnosti a slobody.

JOZEF KŮTNIK-ŠMÁLOV život — činnosť — tvorba  Autor: Dr. Ladislav Hanus, originál r. 1985 ako samizdat.