Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

piatok 24. februára 2023

HISTORICKÁ REVUE 2/2007

HISTORICKÁ REVUE 2/2007
Vedecko-populárny časopis o dejinách

Slovenský archeologický a historický inštitút - SAHI, Bratislava, 2007

časopis, história
60 s., čb a far. fot., slovenčina

mäkká väzba, veľký formát
stav: dobrý

PREDANÉ

*home*časopisy*







z dejín náboženstva
6 Zvitky od Mŕtveho mora - Lucia Nováková
Najväčší archeologický objav 20. storočia zo židovského sveta, ktorý podnietil mnohé dohady vedcov i širokej verejnosti, sa odohral na severozápadnom pobreží Mŕtveho mora na skalných vyvýšeninách Júdskej púšte...

archeológia
12 Výnimočný nález kovania väzby knihy z Nitry - Gabriel Fusek
Včasnostredoveké kovové súčasti knižnej väzby patria medzi veľmi zriedkavé archeologické nálezy. Počas záchranného výskumu pri výstavbe severného cestného obchvatu Nitry v polohe Šindolka v rokoch 1985 - 1986 našli pracovníci Archeologického ústavu SAV v Nitre okrem iného aj takýto vzácný predmet.

z dejín myslenia
16 Tomáš Akvinský - filozof zmierenia - Ivan Kollár
Tomáš Akvinský zasvätil svoj život vede a zanechal monumentálne filozofické a teologické dielo, ktoré nachádza odozvu ešte aj v súčasnosti.

seriál
20 Ľudovít XI. - väzeň z Plessis-les-Tours, II. časť - Jaroslav Perniš
Francúzsky kráľ Ľudovít XI., ktorého jeho súčasníci kvôli intrigánskej povahe nazývali „svetový pavúk”, bol schopným panovníkom, využívajúcim lesť i násilie k dosiahnutiu svojich cieľov. V osobnom živote ho však vždy nesprevádzalo šťastie.

z dejín architektúry
26 Architektúra evanjelickej cirkvi v Bratislave, I. časť - 400 rokov založenia bratislavského evanjelického zboru - Jana Krivošová
Zbor v Prešporku mohol vzniknúť až po Viedenskom mieri - teda po 23. júni 1606, po ukončení Bočkajovho povstania, keď sa podpísaním Viedenského mieru zaistili slobody vierovyznania protestantom.

z dejín umenia
30 Pochované ilúzie - Náhrobky našich literárnych klasicistov a romantikov - Marta Herucová
Ak očakávame nad hrobmi našich klasicistov (neo)klasicistické náhrobky a romantikov romantické, budeme asi sklamaní. Aké teda boli a sú náhrobky slovenských literárnych klasicistov a romantikov?

z dejín turistických destinácií
35 Palác Achilleion na Korfu - Zuzana Francová
Návštevnícky najatraktívnejšou lokalitou na gréckom ostrove Korfu je pravdepodobne palác Achilleion, ktorý si nechala postaviť rakúska cisárovná Sissi.

z dejín športu
38 Podivné hry
Olympijské hry v Mníchove roku 1936 - Viliam Karácsony
Olympijská myšlienka bola od vzniku novodobých olympijských hier už neraz zneužitá. Najhrubšie porušenie základných princípov nastalo v roku 1936 v hitlerovskom Nemecku.

z učebných osnov dejepisu

40 Viedenská arbitráž - Stanislav Dragún
Mníchovskou dohodou a tzv. vyriešením problémov nemeckej menšiny v Sudetoch sa problémy Československa ešte neskončili. Súčasne s požiadavkami sudetských Nemcov sa ozývali aj Slováci a Maďari.

novodobé dejiny Slovenska
43 Zo zákulisia diplomacie - Peter Valent
Ministerstvo zahraničných vecí Slovenskej republiky v roku 1939 zápasilo najmä s nedostatkom vhodných kádrov, a to nielen pri zriaďovaní zastupiteľských úradov, ale aj na samotnom ministerstve.

2. svetová vojna
46 Churchill a pád Singapuru - Robert Hoza
Kapitulácia Singapuru 15. 2. 1942 predstavovala pre Britov obrovskú traumu. Sám Churchill ju hodnotil „ako najväčšiu katastrofu britských zbraní zaznamenanú v britských dejinách. “

kaleidoskop
52 Ecce homo - exkurzia za knižnou grafikou do 15. storočia
54 Príbeh Eddieho Chapmana, kariéra zlodeja a dvojitého agenta
55 V tieni svojho otca
56 Štetec napájaný históriou

58 O našich autoroch