Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

streda 1. februára 2023

OLBRACHT, IVAN - NIKOLA ŠUHAJ LOUPEŽNÍK

OLBRACHT, IVAN

NIKOLA ŠUHAJ LOUPEŽNÍK

Československý spisovatel, Praha, 1975
edícia Spisy Ivana Olbrachta (9)
doslov Miloš Pohorský
obálka Milan Hegar
25. vydanie (v ČS 4.), 14.000 výtlačkov
22-034-75

beletria, román, literatúra česká
252 s., čeština

tvrdá väzba s prebalom
stav: dobrý, prebal značne ošúchaný

0,50 €

*kocev2*belc*

Knihou „Nikola Šuhaj loupežník“ pokračujeme v novém vydáni Spisů Ivana Olbrachta, které podají dosud nejúplnější obraz autorovy beletristické tvorby. „Nikola Šuhaj loupežník“, román-balada o posledním z podkarpatských zbojníků, byl poprvé vydán v roce 1933. Představuje jeden z vrcholů Olbrachtovy tvorby. Tuto knihu autor vytěžil z: důvěrného poznání prostředí, lidí a „duše“ kraje, kde se Šuhajův životní příběh odehrává. V osnově knihy spočívají naprosto reálná fakta, která dílo doslova prostupují, přesto však tvoří pouze jednu jeho složku. Druhou, stejně podstatnou tvoří silný prvek legendární, mytický: Olbracht se opírá i o legendy, jimiž byl Šuhaj opřádán. jedna složka románu umocňuje druhou. Přetvořené a básnicky dotvořené legendární prvky pozvedají historická fakta z roviny dokumentu a naopak historické reálie dávají legendě životní přesvědčivost. Za těchto okolností se Olbrachtův román stal básnický silným podobenstvím o živelné vzpouře, tragické ve své marnosti a monumentální ve své lidské opravdovosti.