Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

streda 1. februára 2023

KÁNSKÝ, JIŘÍ - MORÁLKA DNES A ZAJTRA

KÁNSKÝ, JIŘÍ
MACHOVEC, MILAN
MARUŠIAK, MARTIN

MORÁLKA DNES A ZAJTRA
O kódexe komunistickej morálky

Vydavateľstvo politickej literatúry, Bratislava, 1964
prebal Jozef Lenharčík
1. vydanie, 8.100 výtlačkov
75-020-64

filozofia
248 s., slovenčina

tvrdá väzba s prebalom
stav: dobrý

4,50 €

*kocan3*fil*

Koľko ráz v živote sa človek ocitne pred otázkami; Ako sa zachovať v tejto situácii, ako sa rozhodnúť v tomto prípade? Ako pracovať, ako žiť, aby som sa na sklonku života mohol s čistým svedomím pozrieť na prejdenú životnú cestu s pocitom, že som život nepremrhal, že som nežil povrchne, prízemným cieľom, ale prežil život ľudsky, že tu po mne niečo cenné zostane?

Na tieto a iné otázky z oblasti morálky odpovedajú autori knihy MORÁLKA DNES A ZAJTRA živým, neschematickým výkladom noriem komunistickej morálky, ako ich sformuloval XXII. sjazd KSSS v morálnom kódexe budovateľa komunizmu. Vystríhajú — a sami sa tomu úspešne vyhli - pred chápaním kódexu ako akéhosi nového „desatora". Ukazujú, že kódex nie je receptom, ktorý nás zbavuje povinnosti samostatne sa rozhodovať, je iba východiskom zložitého rozhodovania ako konať, ako hodnotiť, ako žiť. Správne zdôrazňujú, že kódex má skutočný zmysel iba ako organická súčasť celého programu komunistickej výstavby, t. j. uvedomelého a vedecky zdôvodneného rozhodnutia ľudí vytvoriť komunistický spôsob života, komunistické vzťahy medzi ľuďmi. Takto správne pochopeným kódexom získava morálne hodnotenie ľudských činov objektívne kritérium. Práca v prospech socializmu v socialistických pracovných kolektívoch a boj proti všetkému, čo stojí socializmu v ceste, je tou živnou pôdou, z ktorej vyrastá nová morálka, na ktorej jedine môže vyrásť mravne bohatá osobnosť, rozkvitať zmysluplný, šťastný ľudský život. Komunizmus nevzišiel len z mravných pohnútok, ale nemožno ho vybudovať ani bez mravných pohnútok. Odstránením vykorisťovania vzniklo prvý raz v dejinách spoločenské zriadenie, v ktorom sa všetko dobré a mravné, všetky ideály ľudskosti môžu presadiť. Z vlastnej skúsenosti vieme, že to nie je jednoduchý, automatický proces. Z minulosti sme zdedili poriadnu nošu nepekných čŕt v charakteroch a v ľudských vzťahoch. V období kultu osobnosti si mnohé z týchto čŕt veľmi hoveli, ba sa i „obrodili", pretože chyby obdobia kultu osobnosti sa premietli veľmi výrazne práve do oblasti morálky. A predsa sme optimisti. Náš optimizmus vyviera z toho, že sa s nedostatkami nezmierujeme a že poznáme reálne cesty na ich prekonanie. Hlboké premyslenie mravnej problematiky, postupné prenikanie komunistických mravných postojov do každodenného života, do práce, myslenia i cítenia, je nerozlučnou súčasťou riešenia dnešných aktuálnych problémov a ťažkostí.

Dnes viac ako inokedy cítime, že morálna problematika husto prerastá celé tkanivo života. Autori nás vedú k poznaniu dialektických súvislosti medzi ekonomikou, politikou a morálkou. A nevyhýbajú sa pri tom ani najpálčivejším problémom súčasnosti. Ukazujú, že komunistický mravný život nie je pasívne, asketické — alebo pokrytecké — vyznávanie mravných noriem, ale život plný dynamiky a zápasov, vyžadujúcich ľudí s charakterom, so silnými citmi a pevnou vôľou, ľudí smelých a odvážnych.

V oblasti morálky niet nezainteresovaných. Kniha MORÁLKA DNES A ZAJTRA svojím pútavým obsahom a prístupnou formou iste zaujme pozornosť každého čitateľa.