Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

streda 1. februára 2023

BLECH, RICHARD - MALÁ ENCYKLOPÉDIA FILMU

BLECH, RICHARD

MALÁ ENCYKLOPÉDIA FILMU
Zahraničná tvorba

Obzor, Bratislava, 1974
obálka František Šubín
1. vydanie, 14.000 výtlačkov
65-026-74

umenie, encyklopédie, film
804 s., čb fot., slovenčina

tvrdá väzba s prebalom, veľký formát
stav: dobrý

1,50 €

*kocev2*ume-film*

Malá encyklopédia filmu prináša vo vyše 3000 stručných heslách bohatý informatívny materiál o zahraničnej filmovej tvorbe a o všetkých základných otázkach týkajúcich sa tohto najmladšieho a zároveň najrozšírenejšieho odvetvia umeleckej tvorby — filmu. Je to vlastne široký komplex, ktorý zahrnuje umeleckú zložku vo vlastnom zmysle slova, zložitú techniku, rozvetvený priemysel a obchod, nie naposledy aj organizáciu a teóriu. Zostaviť takúto encyklopédiu a uspokojiť aspoň najvšeobecnejšie záujmy čitateľov — veľkej rôznorodej rodiny milovníkov filmu — nebolo jednoduché. Filmová literatúra tohto druhu je viac-menej v začiatkoch, tých niekoľko málo základných prác sa často rozchádza v podrobnejších údajoch, história filmovej tvorby viacerých, v tom aj socialistických krajín je len slabo spracovaná a na usporiadanie celého materiálu chýbajú ustálené jednotné hľadiská a kritériá. Umelecká a ideová hodnota a divácky úspech sú niekedy polárne protikladné, ale v práci tohto druhu nemožno nebrať do úvahy ohlas hoc aj menej hodnotnej filmovej tvorby u publika. Ďalej je len samozrejmé, že filmové umenie poskytuje široký priestor subjektivizmu, že niekedy rozličné kritériá kolidujú a že pre jazykové a národnokultúrne špecifiká nie je možné nijaké „nadnárodné" stanovisko.

Socialistická spoločnosť kladie osobitný dôraz na všestranný harmonický rozvoj ľudskej osobnosti. Práve preto má táto práca našich filmových odborníkov aj funkciu napomáhať vytvorenie uvedomelého vzťahu k vizuálnemu umeniu, ktoré zaberá najmä v modernom svete stále širší priestor, takže stále rastie sociologický význam filmu.

Malá encyklopédia filmu obsahuje základné údaje o teórii filmu, stručné charakteristiky zahraničných režisérov, hercov s príkladmi z ich filmov, malé články o jednotlivých národných kinematografiách, o ich najdôležitejších etapách a celkovom historickom vývoji, heslá filmových skladateľov, významných technikov, scenáristov a kameramanov, prehľad svetových festivalov, vyznamenaných filmov, zoznam Oscarov. Text osviežuje vyše 1000 fotografií a orientáciu uľahčuje pripojený register filmov s udaním roku ich uvedenia.

Tak ako predchádzajúce encyklopédie tohto radu iste aj Malá encyklopédia filmu bude obľúbenou príručkou mnohých záujemcov.