Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

sobota 4. februára 2023

BAMBERGER, RICHARD - SNEHULIENKA A INÉ ROZPRÁVKY

BAMBERGER, RICHARD

SNEHULIENKA A INÉ ROZPRÁVKY
Moja druhá veľká rozprávková kniha
(Mein zweites grosses Märchenbuch)

Mladé letá, Bratislava, 1985
edícia Z rozprávky do rozprávky
preklad Hana Ferková
ilustrácie Ľuba Končeková-Veselá
2. vydanie, 51.000 výtlačkov
66-184-85

literatúra rakúska, beletria, rozprávky, knihy pre deti
216 s., slovenčina

tvrdá väzba s prebalom, veľký formát
stav: dobrý

3,00 €

*juran*/*gopal7* in*dets*

Richard Bamberger je veľký priateľ detí. Prečo? Celý život zasvätil práci s detskou literatúrou a knihou. Vedie Medzinárodný ústav pre detskú literatúru a výskumy čítania vo Viedni. Je to jedna z kultúrnych inštitúcií unesco. Okrem teoretických prác pripravil pre deti aj tri veľké rozprávkové knihy. Prvá — Sklená studňa, pre najmenších, vyšla v Mladých letách už v dvoch vydaniach. Snehulienka a iné rozprávky je Bambergerova druhá veľká rozprávková kniha. Určená je starším čitateľom. Obsahuje rozprávky mnohých národov Európy a Ázie.

Ľudí, ktorí si ich rozprávali, veľa ráz delili od seba obrovské vzdialenosti. Mohlo by sa preto zdať, že ich rozprávky nemôžu mať nič spoločné. Je to naozaj iba zdanie. Napriek tomu, že národy mali a majú iné spoločenské zriadenie, odlišnú kultúru, živia sa iným spôsobom, hovoria rôznymi jazykmi, veď i názvy pre panovníkov majú rôzne — králi, cisári, kalifovia, sultáni a iné — je v ich rozprávkach mnoho spoločného.

Prostí ľudia na celom svete odpradávna túžia po spravodlivosti, statočnosti, štedrosti, dobrosrdečnosti, nebojácnosti a mnohých iných vynikajúcich vlastnostiach. Svoje túžby vyjadrili aj v rozprávkach. Odjakživa sa vysmievali hlúposti. Dôvtipom a múdrosťou iskria najmä rozprávky — Sedliak a čert, Klamárska rozprávka a Pastierik. V prvej sedliak prekabáti čerta, v klamárskej dobehne oráč chamtivého šľachtica a múdry pastierik pohotovo odpovie kráľovi na tri ťažké otázky — koľko kvapiek je v mori, koľko hviezd je na nebi a koľko sekúnd má večnosť.

Naši predkovia si za dávnych čias nevedeli mnohé veci vysvetliť. Nevysvetliteľné si spodobovali do rôznych postáv s nadprirodzenými vlastnosťami. Dnes už ľudia v tieto bytosti neveria. Ostali len v rozprávkach a deti i dospelí sa na nich zabávajú. Sú to víly, čarodejnice, čarodejníci, draky a podobne. Netreba sa ich báť. Ak aj rozprávkovým hrdinom nepomáhajú, ale im škodia, stihne ich zaslúžený trest.

V ťažkých životných podmienkach prichádza ľuďom na pomoc fantázia. V rozprávkach snívali o veciach, ktoré by im uľahčili život. Snívali o stolčeku, prestri sa!, čarodejnom mlynčeku — meľ!, o lietajúcich koňoch i kufroch... Mnohé z ich dávnych túžob sa dnes stali skutočnosťou — máme lietadlá, elektrické pece na pečenie chleba a vďaka televízii sa môžeme ocitnúť hoci aj uprostred džungle.

Treba len pozorne čítať a prídeme na to, že ľudia v rozprávkach vyjadrili túžbu po lepšom a spravodlivejšom svete bez nenávisti a vojen, ... aby žili šťastne, kým...