Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

nedeľa 3. apríla 2022

GÓRNICKI, WIESLAW - V ZEMI KDE ROSTE PEPŘ

GÓRNICKI, WIESLAW

V ZEMI KDE ROSTE PEPŘ
(Tam gdzie pieprz rośnie)

Nakladatelství politické literatury, Praha, 1963
edícia Racek (15)
preklad Anetta Balajková
obálka N. Papoušková
1. vydanie, 13.000 výtlačkov
25-134-63

geografia, cestopis
248 s., čb fot., čeština

tvrdá väzba s prebalom, veľký formát
stav: dobrý, pečiatky v knihe

PREDANÉ

*erima*

Dvaatřicetiletý Wieslaw Górnicki v současné době stálý dopisovatel Polské tiskové agentury při OSN v New Yorku, patři k nejúspěšnějším současným polským publicistům. Původním povoláním letecký technik brzy zaměnil techniku za novinářský obor, kde se specializoval na zahraniční tématiku a měl možnost procestovat téměř celý svět.

Kniha "V zemi, kde roste pepř", která byla odměněna I. cenou Polského klubu mezinárodních publicistů pro rok 1962, je výsledkem jeho důkladného poznání Indonésie. Na rajské ostrovy tohoto archipelu nejel proto, aby tu objevoval romantiku, ale aby dal průchod svému profesionálnímu instinktu, který ho nutí "objevovat všude protiklady, vidět vždy jen to, co se příčí vžitým představám". A tak na Sulawesi (bývalém Celebesu) jde s umíněností "zuřivého reportéra“ po stopách vzbouřenců, aby přišel na kloub, kdo za nimi stojí. Na Molukách, bývalých ostrovech Koření, shledává, že již dávno nejsou doménou koření, ale zato se čtenář dozví mnoho zajímavostí o perlách. Ostrov Bali jej inspiruje k „encyklopedickému" zpracování zvláštností tamního života. Na Kalimantanu objevuje, že velký naftový koncern, který zůstal v rukou Holanďanů, používá na "rovníkové úrovni" stejných metod jako kdekoli na Západě. A v kapitole o Jávě, hlavním a nejlidnatějším z ostrovů Indonésie, se autor dává vést svými postřehy o politickém a hospodářském životě země, která po třech stech letech koloniálního útisku buduje svou budoucnost.

Reportáže Górnického jsou psány bez pověr a iluzí, se značnou dávkou originality a s inteligentním humorem. Přílohu tvoří 50 fotografií.