Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

štvrtok 17. marca 2022

STINGL, MILOSLAV - SMRT V RÁJI

STINGL, MILOSLAV

SMRT V RÁJI
Tichomoří mezi prvním kolonizátorem a první atomovou bombou

Naše vojsko, Praha, 1988
ilustrácie Petr Pačes 
prebal Miloslav Singl, Miroslav Pechánek
1. vydanie, 100.000 výtlačkov
28-057-88

geografia, cestopis, história,
256 s. far. fot., čeština

tvrdá väzba s prebalom, veľký formát
stav: dobrý

0,50 €

*barpe*geo*

Významný československý cestovatel a spisovatel dr. Miloslav Stingl v knize Smrt v ráji shrnuje mnohaleté poznatky ze svých četných výprav a expedic, které ho vedly „do ráje" - tedy do exotického, vzdáleného Tichomoří - oblasti zcela mimořádných přírodních krás a neobyčejně půvabných obyvatel. Ve své nové, vzrušující a napínavé knize soustředil tentokrát hlavní pozornost na dramatickou historii ozbrojených zápasů a osvobozeneckých bojů, jež se v této oblasti odehrávaly od doby. kdy sem přišli první kolonizátoři, po čas, kdy na „rajských ostrovech“ poprvé zahřměly výbuchy atomových bomb. Ve vzrušujícím putování po stopách četných „smrtí v ráji“ se tedy setkáváme se všemi těmi, kdož v Jižních mořích bojovali a - často - se zbraní v ruce i umírali. Poznáváme jejich původní obyvatele, statečně se bránící cizímu pronikání - například Mikronésany, kteří se nebáli zkřížit zbraně s vojáky císařského Německa, setkáváme se i s hrdinnými novozélandskými Maory, „Indiány Jižních moří“. Na stránkách knihy se nám představují znamenití evropští moreplavci - Cook a jeho současníci - i námořní vzbouřenci včetně těch nejslavnějších z lodi Bounty, potkáváme námořní lupiče - tichomořské piráty a korzáry - divoké velrybáře i první plantážníky. Setkáváme se tu s vojáky, velkými i malými hrdiny tichomořské války. Poznáváme atomové fyziky, ale i domorodé oběti atomových pokusů.


Dílo našeho dnes jistě nejznámějšího cestovatele a zároveň úspěšného a velice oblíbeného spisovatele, jehož knihy vyšly ve 30 jazycích ve více než 150 vydáních v Evropě i v zámoří, se čte jedním dechem. Je cenným přínosem k poznání dějin ozbrojených zápasů vzdálené a jisté i exotické části třetího světa. Zároveň však je přesvědčivým svědectvím zájmu, který socialistické Československo, jeho občané projevují o rozvojové země, o osvobozenecké zápasy jejich obyvatel. Je výmluvným obrazem sympatií, jež k těmto národům u nás pociťujeme.