Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

sobota 12. marca 2022

BRAIDER, DONALD - RUBENS

BRAIDER, DONALD

RUBENS
(An epic joy)

Obzor, Bratislava, 1981
edícia Postavy a osudy
preklad Šarlota Barániková
obálka Róbert Brož
1. vydanie, 50.000 výtlačkov
65-0436-81

literatúra americká, životopisy,
344 s., slovenčina

tvrdá väzba s prebalom
stav: dobrý

0,90 €

*barpe*inc*/ *bio*

Veľkého maliara P. P. Rubensa (1577—1640) už za jeho života pokladali — ako napríklad J. Bruegel —,, za opravdivý zázrak tohto sveta, za človeka bez jediného tieňa". Za génia, ktorého dobrým osudom je prežiť a pretrvať do nedohľadnej budúcnosti. A to nie iba na plátnach a vo farbách či v tvaroch svojich nesmrteľných diel.

Aj vo výnimočnosti bohatstva ľudského života: v palácoch mocných vtedajšieho sveta, v umeleckej dielni aj v poodhalenej intimite súkromia, na mnohých cestách do Španielska. Talianska. Francúzska. Anglicka, ale aj po nizozemských provinciách, po domove, ktorý zrodil a sformoval jeho ducha. Mal teda prežiť — a skutočne aj prežil — nenarušene strmú krivku výstupu na vrcholky umeleckej i občianskej slávy. Tak v sebe samom stelesniť obraz, nehynúci príklad vytúženej nesmrteľnosti...

Nie. kultivovaný a znalecky pedantne pripravený životopisec Donald Braider nič z toho vo svojom skvelom románe nezanedbáva. Neraz a na mnohých miestach až naopak: s láskavým priľnutím k Rubensovi zdôrazňuje jeho nemerateľnosť a neporovnateľnosť. Aby však súčasne a s nemenším dôrazom rešpektoval objektivitu historického priestoru, v ktorom sa geniálny maliar pohybuje.

A nielen objektivitu, rovnako aj rozpornost, dramatizmus a tragizmus krvavých etáp obdobia protireformácie. V tomto autorovi románu výdatne pomohol umelec sám, jeho vlastné vnímanie osobného sváru s dobou, aké zanechal vo výrokoch a v pamäti súčasníkov. Rubens si čestne aj kruto uvedomoval, že je,, ako krásna žena s rečovou chybou, ako nádherný jazdecký kôň so zlomenou nohou, ako vznešený básnik bez čitateľov". Presne tak, z naznačených dvoch protiľahlých pólov približuje sa k Rubensovi aj spisovateľ Braider: k výnimočností génia — ak dejinám, v ktorých umelec tvorí.

Podmanivé defilé slávy a závratnosti úspechov, to je Braiderov životopisný román o Rubensovi. Lenže aj faktmi nasýtená románová prehliadka z najbohatšej beletristickej palety. Dejové sekvencie románu obopínajú celú vtedajšiu kultúrnu aj politickú Európu. Stúpajú po schodoch zámkov, otvárajú dvere rokovacích siení, odvažujú sa za opony diplomatických intríg, ale zostupujú aj na čiernu zem života obyčajných ľudí, Lebo z toho všetkého vyrástol Rubens, umelec, občan, politik, diplomat. Tam všade mieri aj román so svojou odvahou vidieť a vravieť pravdu.