Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

nedeľa 13. marca 2022

KAPITALIZMUS NA SKLONKU 20. STOROČIA

KAPITALIZMUS NA SKLONKU 20. STOROČIA
(Kapitalizm na ischode stoletija)

Pravda, Bratislava, 1988
prebal Vlasta Hollá
1. vydanie, 3.000 výtlačkov
075-050-88

politika
544 s., slovenčina

tvrdá väzba s prebalom
stav: dobrý, pečiatky v knihe

PREDANÉ

*barpe*polit*

Autormi tejto publikácie sú poprední sovietski vedeckí pracovníci z oblasti politickej ekonómie, medzinárodných vzťahov a ďalších spoločenských vied, ktorí pôsobia v Ústave svetovej ekonomiky a medzinárodných vzťahov AV ZSSR. Väčšina z nich má za sebou rozsiahlu vedeckú publikačnú činnosť, a to nielen v ZSSR, ale aj v zahraničí vrátane ČSSR.

Storočie, v ktorom žijeme, je obdobím veľkých sociálnych premien, revolúcií a vojen, obdobím búrlivého vedecko-technického rozvoja. Je to storočie vzniku a rozvoja nového spoločenského zriadenia — socializmu a zároveň storočie všeobecnej a prehlbujúcej sa krízy kapitalizmu a rozpadu koloniálnej sústavy. Autori si preto vytýčili cieľ rozobrať ekonomickú, politickú, sociálnu i vojenskú problematiku súčasného kapitalizmu, jeho problémy a protirečenia a ukázať jeho neschopnosť ich riešiť. Skúmajú kapitalizmus v širších súvislostiach, ktoré dovoľujú výstižnejšie, plastickejšie zobraziť jeho súčasnú podobu. Celkový prístup a cieľ práce objasňujú v úvodnej časti nazvanej Nové reality a budúcnosť ľudstva. V jednotlivých kapitolách (celkove je ich pätnásť) netradične, zaujímavou formou analyzujú problematiku všeobecnej krízy kapitalizmu, poukazujú na „rezervy kapitalizmu", kritizujú dogmatickú tézu o stagnácii výrobných síl a vyčerpaní ekonomických možností kapitalizmu, rozoberajú súčasnú etapu vedecko-technického rozvoja na Západe a objasňujú miesto aj úlohu transnacionálnych korporácií a finančného kapitálu v kapitalistickej spoločnosti. Upozorňujú na hrozbu, ktorú pre svet znamená vznik vojensko-priemyselného komplexu na Západe, najmä v Spojených štátoch amerických. Toto zlovestné združenie je trvalým zdrojom vojnového nebezpečenstva a nástrojom utláčania národov rozvojových krajín. K nemenej zaujímavým otázkam skúmaným v publikácii patrí aj polarizácia politických síl v súčasnom svete, osudy buržoáznej demokracie, problém medzinárodnej bezpečnosti, otázky kultúry a morálky, budúcnosť civilizácie.

Autori zdôrazňujú, že pri riešení všetkých nastolených otázok má veľký význam uplatňovanie nového politického myslenia: „Nové politické myslenie — to je vedomie, zrelé myšlienky a činy ľudí, ktorí si uvedomujú vlastnú moc i to, v mene akých záujmov a cieľov a v akých formách sa má táto moc využívať a čo má priniesť. To je koniec epochy egoistických záujmov, stáročia pestovaných v rámci systému súkromného vlastníctva. “