Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

streda 23. marca 2022

SOUČEK, LUDVÍK - KDO BYL KDO I.

SOUČEK, LUDVÍK

KDO BYL KDO I.

Albatros, Praha, 1980
edícia Klub mladých čtenářů
1. vydanie, 65.000 výtlačkov
13-658-80

životopisy, história
čeština

voľne ložené lístky
stav: dobrý, pečiatky  na lístkoch, lepka na obale

PREDANÉ

*bib23*bio*

Milí čtenáři, lístkovnice (kartotéka) Kdo byl kdo nekončí třemi sty lístky, které jste si právě moudře opatřili. Nakladatelství Albatros chystá další soubory hesel, opět po třech stovkách, jimiž budou doplněna a rozšířena jména dalších osobností, o nichž je třeba vědět a do jejichž životopisu musíme tu a tam nahlédnout. Nedivte se proto, nenaleznete-li hned v prvním díle některé znamné osobnosti z nejrůznějších oblastí lidské činnosti. Víme o nich a jejich karta se už chystá. První soubor díla Kdo byl kdo byl sestavován tak, aby obsáhl alespoň značnou část těch nejproslulejších a nejzasloužilejších — zároveň však byla do hesláře zařazena i jména, naznačující záměr celého souboru: poskytnout rychlou informaci z co nejširšího okruhu. Proto si můžete počíst i o panu Ponrepovi, Buffalo Biliovi a dalších osobách, ačkoli se zatím nedostalo na postavy rozhodně významnější. Ovšem i pan Ponrepo a Buffalo Bill dnes nesporně patří dějinám.

Lístkovnice pomalu roste, ale rychle odpovídá. O její růst se můžete zasloužit i vy sami. Rozstříhnete-li kreslicí čtvrtku formátu A 4 na díly (nebo jednodušeji zakoupíte-li kartotéční lístky formátu A 8 v některém větším papírnictví či v obchodě s kancelářskými potřebami), získáte další přírůstky své lístkovnice Kdo byl kdo. Stačí na ně napsat základní data osob, které vás zajímají, případně nalepit výstřižek z novin, přinášejících stručné životopisy slavných mužů a žen, často i s portrétem. Galerii přírodovědců uveřejňuje např. časopis Vesmír. Do záhlaví karty napíšete ovšem čitelně, nejlépe psacím strojem, příjmení a jméno.

Snaha nakladatelství Albatros pomoci vám k rychlé informaci a vybavit vás užitečnou součástí vaší knihovny vyžaduje ovšem i trošku spolupráce: neuspořádané a přeházené lístky mají přibližně cenu starého papíru a „poslouží" asi stejně jako rozstříhaný a nahodile slepený telefonní seznam. Abecedu znáte, tak se tužte. Nejjednodušší recept na snadné udržení pořádku je lístky úplně nevyjímat, jen vysunovat.

Také další díly lístkovnice Kdo byl kdo budete zařazovat do abecedního pořádku sami. Až se vám lístkovnice našimi i vašimi hesly rozroste, bude vhodné opatřit si tvz. lístkovnicové praporce s abecedou a oddělit hesla, začínající shodným písmenem, lístkem ze silnějšího kartónu, na který praporce nasunete. Jste-li šikovní, dokážete si udělat lístkovnicovou abecedu i s praporci přímo na dělicích kartoncích sami.

Budeme rádi, napíšete-li nám, které osobnosti byste uvítali v dalších dílech lístkovnice Kdo byl kdo, zda jste si na tuto poněkud nezvyklou formu knihy—neknihy zvykli, zda se vám s ní dobře pracuje a co soudíte o možností vydávat i všelicos jiného v této podobě.