Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

piatok 25. marca 2022

BARNARD, CHRISTIAAN - LOĎ NÁDEJE

BARNARD, CHRISTIAAN
STANDER, SIEGFRIED

LOĎ NÁDEJE
(The Faith)

Smena, Bratislava, 1994
edícia Libresso (11)
preklad Desana Režuchová
1. vydanie
ISBN 80-221-0278-4

beletria, román, literatúra juhoafrická
209 s., slovenčina

tvrdá väzba s prebalom
stav: dobrý, neautorské venovanie

PREDANÉ

*juran*

Christiaan Barnard (1922) je slávny chirurg, ktorý v roku 1967 uskutočnil v Kapskom Meste prvú transplantáciu srdca a o ktorom sa popísalo veľa článkov a kníh. Jeho záujem o humánne problémy ľudstva však presahuje oblasť lekárskej činnosti. Dr. Barnard je i autorom niekoľkých románov, ktoré napísal so svojím priateľom novinárom a spisovateľom Siegfriedom Standerom (1935). Námety čerpá z lekárskeho prostredia a naozaj iba lekár môže s takou znalosťou opisovať isté situácie a podrobnosti. Aj Loď Nádeje patrí medzi „lekárske“ knihy, ale je to nezvyčajný román, apelujúci na ľudskosť, na pomoc a odvahu, bojujúci proti nenávisti.

Malý lekársky tím medzinárodnej zdravotníckej organizácie AID pracuje v zložitých sociálno-politických pomeroch v istom juhoafrickom miništáte. Do provizórnej nemocnice prinesú černošského chlapca a šéfchirurg rutinne diagnostikuje týfus. Mladá lekárka Shahida však nesúhlasí s diagnózou, a hoci jej stanovisko vyvolá najprv rozpory medzi lekármi, laboratórne testy potvrdia, že ide o neznámy smrtiaci vírus. Začína sa boj s časom a s ľudským protivníkom. Najskôr sa treba dostať do divej močaristej oblasti, kde sa pravdepodobne vyskytuje zdroj nákazy. Možno by sa na to dal použiť starý parník. Ale povolia takúto cestu úrady? Navyše v tejto pohraničnej oblasti operujú vojaci a teroristi...

Ako lekár sa zaoberám ľuďmi a chcel by som sa pokúsiť pomôcť im, vyznal sa raz Dr. Barnard. Jeho mravná pozícia sa prejavuje humánnosťou a ľudským smútkom, ktorým je preniknutý život človeka. Čo chcel povedať svojím románom, to majstrovsky vložil do konania osôb, takže čitateľ je od začiatku uchvátený činorodosťou postáv a strhujúcim dejom.