Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

streda 9. marca 2022

MANHATTAN, AVRO - VATIKÁN PROTI DVADSIATEMU STOROČIU

MANHATTAN, AVRO

VATIKÁN PROTI DVADSIATEMU STOROČIU

Tatran, Bratislava, 1951
edícia Svet (4)
5.500 výtlačkov

politika, náboženstvo, propaganda
384 s., slovenčina

mäkká väzba
stav: dobrý

PREDANÉ

*h-2-4*

Pri nedávnych procesoch so zradnými predstaviteľmi katolíckej cirkevnej hierarchie vyšly najavo okolnosti, ktoré dokazujú, aký vplyv mal Vatikán pri všetkých týchto akciách proti ČSR. Preto kniha A. Manhattana "Vatikán proti dvadsiatemu storočiu" je mimoriadne zaujímavým Čítaním najmä pre slovenských čitateľov; autor je Američan, žijúci v Anglicku — zapodieva sa v nej podrobne reakčnou úlohou Vatikánu v dejinách posledného polstoročia. Vo svojej knihe Manhattan podrobne vysvetľuje priebeh politického boja Vatikánu proti pokrokovým a demokratickým silám a aj zosilnenie vplyvu katolíckej cirkvi ako aktívnej politickej moci v mnohých kapitalistických krajinách v Europe, Amerike a Ázii.

Na začiatku knihy autor stručne soznamuje čitateľov so vznikom a históriou Vatikánu a s organizáciou jeho duchovnej a politickej moci, ktorá zasahuje i do najvzdialenejších krajín sveta. Osobitnú pozornosť venuje kniha spojeniu Vatikánu, t. j. pápeža a vyššieho katolíckeho duchovenstva, s vedúcimi kruhmi finančného kapitálu v Amerike i v Europe. Potom Manhattan opisuje vplyv Vatikánu na politiku Španielska, Talianska, Nemecka, Rakúska, Československa, Belgicka, Francúzska, USA, štátov Južnej Ameriky, Japonska a Číny. Vo všetkých týchto krajinách má vatikánsky vplyv spoločný cieľ: boj proti socializmu a komunizmu. Po svetovej vojne Vatikán vynakladá všetko úsilie, aby vytvoril "katolícky blok“, ktorého najvyšším poslaním bolo by zničit Sovietsky sväz. Aby dosiahol tento cieľ, neváha sa spojiť s fašizmom a nacizmom, pričom prižmuruje oči nad zločinmi, ktoré tieto totalitárne režimy pášu na jednotlivcoch i na malých národoch.

Hoci so všetkými vývodmi autora nemožno bezvýhradne súhlasiť (námietky sú uvedené v úvode a poznámkach), jednako kniha „Vatikán proti dvadsiatemu storočiu“ je zaujímavá práve množstvom dokumentárneho materiálu, z ktorého zreteľne vysvitá reakčná úloha Vatikánu v pokrokovom hnutí dvadsiateho storočia.