Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

sobota 12. marca 2022

VOLANSKÁ, HELA - TAJOMSTVO

VOLANSKÁ, HELA

TAJOMSTVO

Smena, Bratislava, 1951
edícia Knižnica strednej školy (3)
1. vydanie, 10.500 výtlačkov

beletria, román, literatúra slovenská
300 s., slovenčina

tvrdá väzba s prebalom
stav: dobrý, prebal ošúchaný

PREDANÉ

*juran*bels*

Hela Volanská v románe „Tajomstvo“ námetove čerpá zo života niekoľkých detí, ktoré zasiahla vojna. Ich otcovia sú za nemeckej okupácie alebo vo väzení alebo v horách. Majstrovsky sú zachytené najmä tie časti románu, kde deti opúšťajú svoj svet školských lavíc a bezstarostných hier a vstupujú do sveta tých, čo bojujú za slobodu, proti lži a sebectvu. Je to nová škola, škola poznania, kde sa musia naučiť pomenúvať veci pravými menami. Jednou z najstrhujúcejších epizód „Tajomstva“ je udalosť, keď deti vyslobodia z rúk gardistov politického väzňa, scéna, ktorá je nielen prejavom hrdinstva, ale aj lásky k tým, ktorí usilujú o lepší a krajší svet. A v tom je práve hlboko výchovný moment knihy, ktorá je určená pre deti našich pracujúcich. Lebo tieto deti, ktoré sa aktívne zúčastnily boja, ktoré musia nenávidieť lož a pokrytectvo a ich predstaviteľov — nemeckých dobyvateľov a ich domácich pomáhačov — súčasne musia vedieť aj ľúbiť. Neskonale ľúbiť tých, ktorí obetujú svoje životy za dobro celku, za to, aby človek sa smel nazývať človekom.

Láska a nenávisť, láska k utláčaným a nenávisť k otrokárom, to sú základné prvky tohto diela, ktoré naskutku patrí do rúk všetkým tým, čo budú budovateľmi nášho nového života, ťažko vykúpeného a vybojovaného. Spisovateľka Volanská vedela nájsť správny spôsob, ako sa priblížiť mladým čitateľom. Použila pútavej a presvedčivej formy, nenásilne a vieryhodne kreslí postavy svojich mladých hrdinov a jej román nesie stopy vyváženého a skutočne prežitého diela.

A čo je najsilnejší pocit po prečítaní románu „Tajomstvo“, je jeho nádherná, ľudská viera. Viera v nového človeka. Nevdojak sa spytujeme, keď dočítame poslednú stránku, aký by malo smysel toto hrdinstvo ľudí, bojujúcich proti vojne, za mier, za všetkých ľudí a za ich zajtrajšok, keby sme sa aj my všetkými silami nepostavili do boja za mier? Aký smysel by maly všetky tie obete, tá nesmierna odhodlanosť a nadšenie, krv najlepších? Uvedomujeme si to najmä dnes, keď počúvame zločinné výzvy vojnových podpaľačov, keď ktosi by zasa chcel siahať na naše domovy. Uvedomujeme si to a pociťujeme strašnú nenávisť k slovu vojna, aj k všetkým tým, ktorí chceli by z nej znova koristiť. Preto si pripomíname jej obraz a obete, aby nám slovo mier vsiaklo do žíl. Preto dnes a denne budeme varovať všetkých hazardérov a odpovedať na ich výzvy prácou.