Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

pondelok 21. decembra 2020

SVET TECHNIKY

SVET TECHNIKY
(Technology)

Mladé letá, Bratislava, 1976
preklad Jozef Galata, jana Zájorcová, Karol Kulašík
prebal Marián Škripek
ilustrácie Hams Erni
1. vydanie, 15.000 výtlačkov
66-210-76

encyklopédie, technika
376 s., slovenčina

tvrdá väzba s prebalom, veľký formát
stav: dobrý

DAROVANÉ

*hroda**enc*

V jednej starej orientálnej legende sa hovorí o chánovi, ktorý sa tak nadchol šachovou hrou, že jej tvorcovi ponúkol, aby si sám povedal, akú odmenu si žiada. Chán i jeho dvorania sa preveľmi začudovali, keď vynálezca skromne poprosil, aby mu ako odmenu na prvý štvorec šachovnice položili jedno zrnko, na druhý dva razy toľko a tak vždy ďalej až po posledné políčko. Aké však bolo chánovo prekvapenie, keď sa napokon ukázalo, že počet zŕn na poslednom štvorci vyjadruje číslo s devätnástimi nulami a zrno, ktoré by sa na ňu malo položiť, váži miliardy ton. Vynálezca teda nebol ani hlúpy ani skromný, ako sa to spočiatku chánovi videlo.

Tento zákon rastu sa v matematike nazýva exponenciálny rast. Prečo ho tu spomíname? Prečo hovoríme o starej legende? Čosi podobné ako na políčkach šachovnice sa totiž deje na poli techniky, keď porovnávame jej vývin v minulosti a v prítomnosti. Už prvá kamenná sekera bola technickým vynálezom, no kým človek vyrobil prvú kovovú sekeru, uplynuli tisícročia. Potom sa čas medzi jednotlivými technickými vynálezmi skracoval na stáročia a od vynájdenia Newcomenovho prvého parného stroja roku 1712 po Wattovu prvú parnú lokomotívu roku 1804 už neubehlo ani storočie. A dnes? Plastické látky, riadená jadrová reakcia, samočinné počítače, nové zliatiny, lety do kozmu — laik, ale aj úzko špecializovaný odborník môže len ťažko sledovať šírku a rozsah technického rozvoja. Kniha Svet techniky, ktorá sa vám dostáva do rúk, podáva základný prehľad o vývine techniky, jej odboroch a jej aplikovaní v dnešnom priemysle a každodennom živote. Upozorňuje na skvelé výsledky techniky, ale aj na úskalia, ktoré dnešný človek musí opäť pomocou techniky a vedy urýchlene prekonávať, aby vlastnými technickými výtvormi nezahubil sám seba.

Encyklopédia Svet techniky je voľným pokračovaním Prírody a Sveta chémie, fyziky a astronómie, kníh podobne koncipovaných i podobne výtvarne vybavených. Je to kniha na čítanie i na pozeranie a my veríme, že tak ako predchádzajúce encyklopedické diela, aj ona si nájde miesto v knižnici každého mladého človeka.