Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

nedeľa 13. decembra 2020

NOR, A. C. - MŮJ NEPŘÍTEL OSUD

NOR, A. C.

MŮJ NEPŘÍTEL OSUD

vlastným nákladom, Praha, 1941
obálka Ferdiš Duša
2. vydanie

beletria, román, literatúra česká, podpis autora
320 s., čeština

tvrdá väzba s prebalom
stav: veľmi dobrý

NEPREDAJNÉ

*kvaja**h-6-2*

Celou vesnicí a jejim širým okolím vládne handler Řimbuch, neúprosný lichvář a bezcitný boháč. Jemu do rukou dostane se vinou mužovy nehospodárnosti i selka Gardelková, vdova, kdysi paní na největším statku v kraji. Nejstarši z jejich tří děti, syn Jeník, bývalý student, nyní sedmnáctiletý hospodář na najatém Řimbuchově statku, bojuje proti bezpráví, jež na jeho rodině páše lichvář, proti ústrkům a ranám osudu. Je to dříč, který se dovede bít s osudem, přírodou i lidmi, sražen k zemi, ssaje z ní novou silu k novému boji, tvrdne ranami a nepopustí, dokud, nepatrný, ale pevný, nepřemůže nástrahy lidi i osudu. Osud? rozumuje. Na jednej straně se mu něsmiš dat, musiš se s nim trošku pobít a porvat, na druhej to s nim třa trochu umět —

A. C. Nor, jeden z nejlepšich znalců duše a života našeho venkovského člověka, není tu malířem. Je to mistr řezbář. Ostrými, až nemilosrdnými řezy vytváří z tvrdé hmoty života plastiku vesnice a dvou hlavních typů: prostého, čistého, rvavého Jana a chamtivého vydřiducha Řimbucha, a bezohledně na nich odhaluje klady a stíny naši povahy. A nad jejich činy jako soudce staví ves s její tradicí a smyslem pro pravdu a moudrost starců. Ves, to jest u Nora živoucí bytost, dýšíci jediným dechem práce, vzrušující se, posuzující a soudící, na konec chápající a odpouštějící soucitně vše — kromě hříchů, spáchaných na otcích — Norova ves — bytost, stvořená k obrazu božímu. B. Svatoš.