Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

piatok 11. decembra 2020

NOVOMESKÝ, LADISLAV - MANIFESTY A PROTESTY

NOVOMESKÝ, LADISLAV

MANIFESTY A PROTESTY
Publicistika III.
Výber zo statí a príspevkov o kultúre a umení 1924-1937

Epocha, Bratislava, 1970
prebal Emil Bačík
1. vydanie, 3.000 výtlačkov
75-028-70

publicistika, literatúra slovenská
372 s., slovenčina

tvrdá väzba s prebalom
stav: dobrý, pečiatky v knihe

2,90 €

*trsos**litt* 
 

V tomto zväzku publicistiky Ladislava Novomeského sa vraciame s čitateľom do prvého obdobia jeho činnosti na úseku kultúry a literatúry. Odráža sa v ňom jeho mladý a otvorený postoj voči kultúrnemu konzervativizmu, orientácia na moderné umenie, nové umelecky a nové aj svojim spoločenským poslaním. Novomeský, sám citlivý básnik, rovnako citlivo reagoval na otázky umenia. Často sa postavil na jeho obranu proti kultúrnej reakcii. Hľadal nový zmysel umenia, no nikdy sa nevzdával jeho hlavných znakov: jeho hodnoty a špecifickosti. Veď aj v kultúre sa vyhranili fronty a na týchto frontoch nebolo primeria. Ak v dvadsiatych rokoch silnou zbraňou jeho pera je mladé sebavedomie, v tridsiatych rokoch sa širšie rozhliada po dejinných úlohách socialistickej kultúry a do okruhu problémov priberá hodnoty národnej kultúry. Vedel neprijať vulgarizátorské recepty pre vznik socialistickej literatúry a usiloval sa ubrániť osobitosť umenia. Novomeský varoval, manifestoval i protestoval. Mal na to právo, lebo sám vytváral dielo naplnené humanizmom.