Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

piatok 18. decembra 2020

JÉGÉ - CESTA ŽIVOTOM

JÉGÉ

CESTA ŽIVOTOM

Slovenské vydavateľstvo krásnej literatúry, Bratislava, 1960
edícia Hviezdoslavova knižnica (59)
obálka Alojz Pepich
45.200 výtlačkov

beletria, román, literatúra slovenská
212 s., slovenčina

tvrdá väzba s prebalom
stav: dobrý

PREDANÉ

*zukol6**bels*


Ladislav Nádaši-Jégé, významný slovenský realistický prozaik, narodil sa 12. II. 1868 v Dolnom Kubíne, gymnázium navštevoval v Kežmarku, Ružomberku, Gyöngyösi a v Levoči. V Prahe vyštudoval medicínu. Od r. 1890 až do smrti (2. VII. 1940) pôsobil v rodisku ako lekár.

Jégé sa do literatúry uviedol niekoľkými drobnejšími prácami ešte v poslednom desaťročí predošlého storočia, potom sa na dlhý čas odmlčal. No už jeho prvé poprevratové prózy nasvedčovali, že do slovenskej literatúry vstúpil zrelý umelec, majster slova a myšlienky. Nádašiho historické romány (Adam Šangala — 1923, Svätopluk — 1928) a novely (Kuruci — 1925, Magister rytier Donč — 1926, zbierky noviel Z dávnych čias — 1927, Itália — 1931 a iné) patria medzi najhodnotnejšie diela našej umeleckej spisby. Jégé venoval však svoju pozornosť aj aktuálnejšej problematike. Vyše tridsať rokov tohto storočia zachytil v románoch Cesta životom (1930), Alina Orságová (1934), S duchom času (1937), v zbierkach noviel Kozinský mlyn... (1931) a Medzi nimi (1934). Autor sa pokúsil zachytiť život súčasníkov aj v dvoch dramatických prácach (Krpčeky sv. Floriána — 1925 a Mia — 1925).

Nádaši-Jégé i v próze s historickou tematikou, i v tvorbe, látkove čerpajúcej zo súčasnosti, podrobuje opisované prostredie a postavy základnej analýze s nemalou dávkou humoru, irónie a sarkazmu. Jeho silná, miestami až zemitá epika vytvára sugestívne, kritičnosťou a protestami presýtené obrazy, karikujúce zlo, koristníctvo a nespravodlivosť, ktorými prechádzajú jeho ľudia.

Aj keď v Jégého literárnom diele prevládajú miestami čierne farby, akoby život videl zväčša iba z profilu negatívnych vlastností, predsa jadrom jeho spisby sa tiahne základná myšlienka viery v človeka, urputne sa boriaceho o lepší a spravodlivejší život.