Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

štvrtok 3. decembra 2020

NOVOMESKÝ, LADISLAV - SLÁVNOSŤ ISTOTY

NOVOMESKÝ, LADISLAV

SLÁVNOSŤ ISTOTY
Výber zo statí a príspevkov o kultúre a umení IV. 1938-1944

Epocha, Bratislava, 1970
prebal Emil Bačík
1. vydanie, 3.000 výtlačkov
75-031-70

publicistika, literatúra slovenská
3406 s., slovenčina

tvrdá väzba s prebalom
stav: dobrý, pečiatky v knihe

3,90 €

*trsos**litt*

Umenie bolo pre Novomeského veľkou životnou oporou, spoločenskou silou i ušľachtilým nástrojom a zbraňou. V tridsiatych rokoch sleduje vývin českej a slovenskej kultúry, pokúša sa úspešne o jej nový pokrokový obsah, posilňuje pozície pokrokových síl, aby vydržali skúšku dejín. A tá prišla s rokmi vrcholiaceho útoku domáceho i zahraničného fašizmu a dočasného rozpadu republiky roku 1938-1939. Novomeský pre seba a pre celú kultúru i spoločnosť objavuje istoty, ktoré ostávajú a stávajú sa oporou života ohrozeného násilím. Je to cesta k „veľkým“ v čase, keď začína hučať vojnová vrava. Nelúči sa s českou kultúrou, ostáva i po 14. marci 1939 vedome pri jej veľkosti a kráse. Vie, prečo mlčia múry, vie, čo treba robiť, keď dohrmia delá. Novomeského state posilňovali vnútorný front zápasu proti fašizmu. Bola to cesta do zmyslu našich dejín, do našej národnej kultúry. Novomeský je v svojich statiach objaviteľom jej pokrokového odkazu, jej humanizmu a vlastenectva.